≫ 

Bajden šalje Ukrajini raketni sistem Patriot, Moskva to nazvala "provokacijom": Šta će oružje doneti Kijevu?

Oni nisu srebrni metak, ali su izuzetno sposobni, efikasni i skupi i omogući će Kijevu da se odbrani od ruskih napada na kritičnu infrastrukturu

  • 12

Ukrajina će dobiti napredni odbrambeni raketni sistem Patriot kako bi se suprotstavila ruskim raketnim i bespilotnim napadima, potvrdila je Bela kuća uoči posete ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog Vašingtonu u sredu.

Od početka rata u februaru, Ukrajina je dobila brojnu zapadnu protivvazdušnu odbranu - od Stinger raketa koje se lansiraju sa ramena, do naprednijih radarskih i drugih sistema za traženje toplote. Svi obezbeđuju sveobuhvatan nivo zaštite od različitih pretnji.

Patrioti su još jedan korak na tom istom putu i oni koji će se suprostaviti Moskvi.

Zelenski je danas krenuo u iznenadnu posetu Vašingtonu, prvo putovanje u stranu zemlju u poslednjih 300 dana, koliko traje rat u Ukrajini. On će popodne posetiti Ovalnu kancelariju gde će razgovarati sa američkim predsednikom Džoom Bajdenom, koji će objaviti da šalje skoro dve milijarde dodatne bezbednosne pomoći Ukrajini, uključujući sofisticirani novi sistem protivvazdušne odbrane Patriot.

Oni nisu srebrni metak, ali su izuzetno sposobni, efikasni i skupi. Jedna raketa Patriot košta oko četiri miliona dolara - tri puta više od raketa NASAMS (Nacionalni napredni raketni sistem zemlja-vazduh). Dva sistema NASAM nekoliko nedelja koriste se u Ukrajini, prenosi BBC.

Nova raketna baterija Patriot "biće ključno sredstvo za odbranu ukrajinskog naroda od ruskih varvarskih napada na kritičnu infrastrukturu Ukrajine", saopštila je Bela kuća na brifingu.

Patrioti su korišćeni protiv iračkih raketa Scud ruske proizvodnje tokom Prvog Zalivskog rata i od tada ih Raytheon Technologies kontinuirano razvija. Dolaze u baterijama koje sadrže komandni centar, radarsku stanicu za otkrivanje dolazećih pretnji - i lansere.

Domet cilja se navodno razlikuje od 40 km do 160 km, u zavisnosti od tipa projektila koji se koristi. A oni su ono što se naziva sistemima "odbrambenih tačaka": generalno dizajnirani za odbranu određenih oblasti kao što su gradovi ili važne infrastrukture - drugim rečima, sredstva visoke vrednosti.

Američko saopštenje se odnosi na jednu jedinicu koja se sastoji od radarske stanice, sistema upravljanja i, naravno, raketnih bacača.

Verovatno će biti postavljen oko imovine visoke vrednosti ili ključnog grada radi dodatne zaštite. Nećemo znati gde, pošto jednom kada zapadni sistemi budu u ukrajinskim rukama, oni faktički postaju ukrajinsko vlasništvo, pod komandom vojske zemlje.

Nikakve američke ili druge trupe NATO-a ne mogu upravljati ovim sistemima unutar Ukrajine, tako da će, kao i za drugo zapadno oružje, ukrajinske snage morati da budu obučene da ih koriste. Obuka će se odvijati van njihove zemlje, a BBC piše da bi takva obuka već mogla biti uveliko u toku i, šire gledano, američka vojska je rekla da će od januara proširiti obuku za ukrajinske snage u Nemačkoj.

Moskva je sve planove za raspoređivanje Patriota nazvala "provokacijom" i daljim širenjem vojnog učešća Sjedinjenih Država u Ukrajini. Rusija je nagovestila da će takve rakete postati ono što je nazvala "legitimnim ciljevima" za raketne udare.

Odluka za slanje baterija je jasan pokazatelj da Vašington ostaje posvećen da uradi ono što je potrebno kako bi Ukrajina pokušala da se zaštiti. Zabrinutost povećava učešće Irana u snabdevanju Rusije bespilotnim letelicama za napade i možda drugim oružjem.

Efekat toga je napredniji zapadni sistem u Ukrajini, nešto što Moskva nije želela da se desi.

Raspoređivanje jedne baterije će sigurno izazvati antagonizam Moskve.

Kakav će tačno efekat imati Patriot sistemi, teško je reći. Oni će svakako pružiti dodatni sloj zaštite, ali njihova veličina i trošak znače da će malo jedinica moći da se pošalje.

Video: Pao je prvi sneg u Kijevu i pokrio tenkove i olupine razvaljenih vozila od borbi: Milioni bez struje

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Qrsula

    21. decembar 2022 | 18:07

    A ko će rukovati tim softificiranim sistemom 'patriot'? Ukrajinski pekar ili Američki profesionalac? Kome još nije jasno ko je pripremio i izazvao Rusku intervenciju u Ukrajini? Zar to nismo i sami iskusili '99.na KiM?

  • mihailovic

    21. decembar 2022 | 17:51

    Rusija da upotrebi strateski nuklearni udar na Ukrajinu kako bi sacuvala Rusku vojsku od nepotrebnih stradanja. Kad su 1945 USA bacile nuklearne 2 bombe na Hirosimu i Nagasaki Japan je bezuslovno kapitulirao par nedelja bez da je stradala americka vojska.

  • Super Brundo

    21. decembar 2022 | 17:35

    Gde je ukrajinski PVO ili ono sto je ostalo od njega?Rusi imaju mnogo bespilotnih letelica.Tako ce da uniste Patriot.Mogu da izvedu napad-diverziju kako bi otkrili polozaj PVO.Tako su uradili pre nekoliko dana.Svako oruzje moze da se unisti - PVO, tenk, avion, helikopter, brod, podmornica.Mi smo to dokazali 1999.Zamislite sta tek mogu Rusi.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA