Božić u Ukrajinu stiže ranije: Prvi put vernici koji to žele neće slaviti kad i Rusi

Zahtevi za prelazak na gregorijanski kalendar u Ukrajini sve su glasniji posle ruske invazije na Ukrajinu

  • 8
Božić, Ukrajina Foto: AP/Tanjug

Ukrajinski pravoslavni vernici vekovila su slavili Božić prema julijanskom kalendaru 7. januara, ali to će se za mnoge Ukrajince promeniti ove godine.

Naime, Pravoslavna crkva Ukrajine (OCU) prvi put dozvolila vernicima praznik Hristovog rođenja proslave 25. decembra, kada se ovaj verski praznik obeležava po gregorijanskom kalendaru.

Pitanje kada slaviti Božić je predmet dugogodišnje debate u Ukrajini, koja je pojačana naročito posle invazije Rusije na tu zemlju.

Pravoslavna crkva Ukrajine (OCU) odvojila se od Ukrajinske pravoslavne crkve (UOC) koja se smatra politički bliska Moksvi i suočava se sa zahtevima za zatvaranje zbog optužbi da pomaže petokolonašima odnosno ljudima koji tajno pomažu državne neprijatelje.

I zaista odluka OCU da dozvoli pomeranje obeležavanja Božića na 25. decembar, za one koji to žele, već je razljutila prorusku Ukrajinsku pravoslavnu crkvu.

"Nudimo ljudima mogućnost da slave Božić drugog datuma", rekao je arhiepiskom Jevstratij Zorija iz Pravoslavne crkve Ukrajine u Kijevu za Politico.

On je naveo da postoji velika volja za takvom promenom još od 2017. godine kada je 25. decembar postao državni praznik u Ukrajini. Mnogi vernici zalažu se za napuštanje julijanskog kalendara koji poštuje Ruska pravoslavna crkva.

Ti zahtevi sve su glasniji od početka ruske invazije na Ukrajinu sa željom da OCU dozvoli vršenje službe u njenih 7.000 parohija 25. decembra, ako to vernici žele.

Služba u Crkvi Preobraženja Gospodnjeg, Kijev Foto: Tanjug/AP

Prema rečima Jevstratija, još pre invazije, više od trećine Ukrajinaca želelo je promenu na Gregorijanski kalendar.

"Taj broj sada je sigurno još veći", rekao je i dodao da se "sam dan Božića" neće pomeriti.

"Ovo će samo biti dodatan dan za molitvu" a proslava Božića će se održati u skladu sa zvaničnim julijanskim kalendarom", rekao je ukrajinski arhiepiskop.

Crkva će, kako je najavio, razmatroti šta da radi u budućnosti i pratiće koliko vernika bude htelo da iskoristi mogućnost da proslavi Božić 25. decembra.

Uprkos protivljenju Kremlja i Ruske pravoslavne crkve, vaseljenski patrijarh Vartolomej priznao je 2019. godine autokefalnost Pravoslavne crkve Ukrajine. Tada je saopšteno da je ukinuta odluka iz 1686. godine, po kojoj je Moskovskoj patrijaršiji predata Kijevska mitropolija.

Posle toga, više od 1.600 parohija napustilo je Ukrajinsku pravoslavnu crkvu, a još 1.000 posle ruske invazije na Ukrajinu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dejan

    22. decembar 2022 | 23:03

    Na kraju će pravoslavni Ukrajinci preći u katolike i biti kao pokatoliceni Srbi u Hrvatskoj i biće gori od Ukrajinaca katolika.

  • Тања

    22. decembar 2022 | 23:08

    Какве везе има Божић са Русијом?Божић за православне вернике(Грци су изузетак) се слави 07.01.Срамота.Поштен свет у Украјини нико ништа и не пита. То Зеленски који није хришћанин прави шегу.

  • Радана

    22. decembar 2022 | 23:14

    Људи ни у време комунизма нису престајали да славе. Опасно се игра глумац, опасно. Бог је велики.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA