Da li Zelenski ide Čerčilovim stopama? Kako je izgledalo obraćanje u Kongresu pre 81 godinu

Bio je 26. decembar 1941. godine, kada je Vinston Čerčil stao pred američki Kongres i održao polučasovni govor koji će ući u istoriju kao jedna od najvažnijih poseta Vašingtonu stranog lidera

  • 2
Vinston Čerčil Foto: UPPA/Photoshot / Avalon / Profimedia

Nakon 300 dana rata u Ukrajini, lider te zemlje, Volodimir Zelenski, otišao je na "opasno putovanje preko Atlantika" kako bi se direktno obratio najmoćnijim liderima Sjedinjenih Država. 

Bio je 26. decembar 1941. godine, kada je Vinston Čerčil stao pred američki Kongres i održao polučasovni govor koji će ući u istoriju kao jedna od najvažnijih poseta Vašingtonu stranog lidera. Osamdeset jednu godinu kasnije, skoro do dana, Kongres je dočekao još jednog visokoprofilisanog ratnog lidera, ukrajinskog predsednika, čija je zemlja pretrpela 10 meseci ruskog bombardovanja.

Dok se pripremao da zauzme govornicu u Vašingtonu, istorija Čerčilovog odlučnog obraćanja postala je još važnija, piše BBC.

"Još jedan istorijski lider se obraća Kongresu u vreme rata", primetila je u sredu predsednica Predstavničkog doma Nensi Pelosi.

Čerčil osvaja Vašington na juriš

Drugi svetski rat je već uzdigao Čerčila na svetsko ime, što je sinonim za odlučne napore Britanije da se odbrani od nacističke Nemačke.

Kada je u decembru 1941. stigao u Vašington, sukob je upravo stigao na prag Amerike. Manje od tri nedelje pre toga, Japan je napao Perl Harbor, a predsednik Frenklin D. Ruzvelt je objavio rat toj zemlji, označavajući zakasneli ulazak SAD u Drugi svetski rat.

Njegovo prisustvo u Vašingtonu izazvalo je nalet uzbuđenja. Održao je konferenciju za štampu sa Ruzveltom i čak učestvovao u paljenju nacionalne božićne jelke.

"Amerikanci su uhvatili jednu od glavnih karakteristika Vinstona Čerčila - njegovu sposobnost da oduševi publiku", piše The Washington Post.

Britanija premijer kraljica Elizabeta Queen Elizabeth Vinston Čerčil Winston Churchill Foto: Profimedia/PA Images

Glavni događaj bio je njegov govor 26. decembra 1941. u Kongresu, koji se održao u komori američkog Senata prepunom zakonodavaca, zvaničnika kabineta i dostojanstvenika (otac Nensi Pelosi, predstavnik Tomas D'Alesandro mlađi, je u to vreme služio u Kongresu).

Nakon srdačne dobrodošlice, Čerčil je zauzeo podijum, izvadio naočare i započeo jedan od najvažnijih govora u svojoj karijeri. Premijer je ponudio reči laskanja i prijateljstva Sjedinjenim Državama, pozivajući se na snažne odnose i kulturne sličnosti između dve globalne sile. Ali ubrzo je prešao na mračnije teme.

"Vi, siguran sam, ne potcenjujete ozbiljnost iskušenja kojem vi i mi tek treba da budemo podvrgnuti", rekao je Čerčil.

"Snage koje se suprotstavljaju nama su ogromne. Ogorčene su, nemilosrdne", dodao je.

Nastavio je da "oslikava" sile Osovine, izuzetno oštro.

"Zli ljudi i njihove frakcije, koji su svoje narode pokrenuli na put rata i osvajanja, znaju da će biti pozvani na strašnu odgovornost ako ne budu mogli da pobiju silom oružja narode koje su napali. Oni se neće zaustaviti ni pred čim", rekao je Čerčil.

"Oni imaju ogromnu akumulaciju ratnog oružja svih vrsta. Imaju visoko obučene i disciplinovane vojske, mornarice i vazdušne službe. Imaju planove i dizajne koji su odavno osmišljeni i sazreli. Oni se neće zaustaviti ni pred čim što se nasiljem ili izdajom može nagovestiti", kazao je.

Dok je upozoravao da je "došlo vreme nevolje", nastojao je da projektuje optimizam da bi saveznici, sada uz pomoć Sjedinjenih Država, mogli da preokrenu svoju sudbinu u naredne tri godine.

Od njihovih neprijatelja iz Osovine, Čerčil je izjavio da "oni ne shvataju da nikada nećemo prestati da istrajemo protiv njih dok im se ne očita lekcija koju oni i svet nikada neće zaboraviti". Morao je da prekine svoj govor, zbog burnog aplauza.

"Evo nas zajedno. Odbraniti sve to slobodnim ljudima je drago", rekao je Čerčil.

Premijerov govor je sledećeg dana dobio veliko odobravanje.

"Kongres je oduševljen", objavio je New York Times, koji je opisao "divlje nalete entuzijazma" iz publike.

Zelenski ide Čerčilovim stopama

Osam decenija kasnije, poseta Zelenskog Vašingtonu izazvala je sličan nalet izveštavanja i iščekivanja. U odjecima Čerčilovog putovanja, Zelenski se prvo sastao sa predsednikom Džoom Bajdenom pre nego što je krenuo preko grada do američkog Kapitola.

Volodimir Zelenski i Džo Bajden poseta Vašington Foto: Tanjug/AP

Poput Čerčila, javno prisustvo Zelenskog tokom ukrajinskog rata sa Rusijom učinilo ga je herojem za one koji podržavaju njegovu zemlju. U martovskom video obraćanju Kongresu u prvim danima ruskog napada, Zelenski je doveo do suza poslanike sa obe strane.

On se takođe nada da će učvrstiti sličan ton jedinstva sa SAD, ali ovog puta u gorko podeljenom Vašingtonu. Kongres je daleko više podeljen od onog na koji je Čerčil naišao, i sve je veće protivljenje nekih republikanaca značajnoj vojnoj i finansijskoj podršci Sjedinjenih Država Ukrajini.

Volodimir Zelenski i Džo Bajden poseta Vašington Foto: Tanjug/AP

Ulozi ne mogu biti veći za Zelenskog jer on traži još više s obzirom na to da se rat sa Rusijom proteže kroz brutalnu zimu. Međutim, uz istoriju koja mu služi kao vodič, govor u sredu bi se mogao pokazati kao ključni momenat u sukobu.

Video: Zelenski i Bajden u razgovoru: Predsednik SAD mu čestitao na 300 dana borbe sa Rusijom

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • mihailovic

    22. decembar 2022 | 14:00

    uporediti nacistu Zelenskog sa Cercilom je neumesno! i uvreda za pokojnog Cercila.

  • Igi

    22. decembar 2022 | 17:42

    Bitanga 1941god,bitanga 2022god.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA