Zloglasni "Zmija" konačno stigao u Francusku: Ubio na desetine ljudi, harao i na Balkanu

Sud u Nepalu ga je 2014. godine osudio za ubistva dvoje kanadskih turista 1975. godine na 20 godina zatvora

  • 0
Čarls Sobhraj Zmija Foto: RAVI RAVEENDRAN/AFP/Profimedia

Osuđeni ubica Čarls Sobraj, za koga policija veruje da je ubio više od 20 zapadnih turista sedamdesetih i osamdesetih godina na „hipi stazi” kroz Aziju, stigao je danas u Francusku posle gotovo dve decenije koje je proveo u zatvoru u Nepalu.

Vrhovni sud Nepala naložio je ove sedmice oslobađanje Sobraja, poznatog kao „bikini ubica” u Tajlandu, iz zdravstvenih razloga, javila je televizija BFM.

Advokat Sobraja u Francuskoj nije odmah odgovorio na zahtev Rojtersa za komentar. Sobraj je bio u zatvoru visoke bezbednosti u Nepalu od 2003, kada je uhapšen pod optužbom za ubistvo Amerikanke Koni Džo Bronzič 1975. godine, a kasnije je proglašen krivim i za ubistvo njenog kanadskog prijatelja Lorana Karijera.

Sobraj je odslužio 19 od 20 godina zatvorske kazne na koju je osuđen. Saradnici su ranije opisivali Sobraja (78) kao prevaranta, umetnika, zavodnika, razbojnika i ubicu, preneo je Rojters.

Ko je Čarls Sobhraj?

Sobhraj je rođen 1944. godine. Otac mu je bio iz Indije, majka iz Vijetnama, a prema rečima biografa koji su ga intervjuisali više puta, imao je teško detinjstvo. Kada je bio mali roditelji su mu se razveli i otac ga se odrekao. Majka mu se preudala za francuskog vojnika i odselili su se u Francuskoj gde je Sobhraj ušao u kriminalne vode.

Optužen je za krivična dela u Francuskoj, Grčkoj, Turskoj, Iranu, Avganistanu, Pakistanu, Nepalu, Indiji, Tajlandu i Maleziji.

Bežao je iz zatvora iz nekoliko zemalja, a veština bežanja od nadležnih organa donela mu je nadimak "Zmija"(The Serpent), a o njegovim navodnim zločinima snimljena je i istoimena drama.

Sobhraj je na kraju priznao najmanje 12 ubistava između 1972. i 1976. godine a nagovestio je i druga da bi potom povukao priznanja uoči drugih sudskih slučajeva, kako su naveli njegovi biografi. Pravi broj njegovih žrtava nije poznat.

Sud u Nepalu ga je 2014. godine osudio za ubistva dvoje kanadskih turista 1975. godine na 20 godina zatvora.

Serija "The Serpent" (Zmija), Netflix i BBC serija iz 2021. godine govori kako je Sobhraj godinama kršio zakon širom Azije. Govori o tome kako je drogirao, pljačkao i ubijao putnike i kako je bivši holandski diplomata Herman Nipenberg godinama sarađivao sa vlastima u nadi da će ga uhvatiti.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA