≫ 

Preminuo astronaut koji je sa ekipom zaslužan za put za sletanje na Mesec: Bio je član posade Apolo 7

Bivši astronaut Volter Kaningem preminuo je u 90. godini

  • 4
Walter Cunningham Volter Kaningem Foto: Tanjug/AP

Bivši astronaut Volter Kaningem, koji je 1968. leteo u svemir na brodu Apolo 7 u prvoj misiji Apolo s posadom, koja je utrla put za sletanja na Mesec sledećih godina, umro je u 90. godini, saopštila je NASA.

Kaningem se pridružio članovima posade Volteru Širi i Donu Ajzliju u uspešnoj 11-dnevnoj misiji, koja je izvedena u niskoj Zemljinoj orbiti kao prvi ljudski probni let nove svemirske letelice Apolo, u kojoj će se kasnije putovati na Mesec.

Apolo 7 označio je nastavak NASA programa svemirskih letova 21 mesec posle požara, u kojem su poginula sva tri člana posade Apola 1, tokom probnog zemaljskog lansiranja krajem januara 1967. godine.

Kaningem, koji je izabran za astronauta 1963. godine, služio je u američkoj mornarici i marincima i leteo u 54 misije kao borbeni pilot, preneo je Rojters. "Volt Kaningem bio je pilot borbenog aviona, fizičar i preduzetnik - ali, iznad svega, bio je istraživač", navela je NASA.

Video: Mali korak za čoveka, ali veliki za čovečanstvo: Ovako je izgledalo sletanje na Mesec

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boban

    4. januar 2023 | 15:14

    Zvezda holivuda ili astronaut??? Astronauti su oni koje lete u kosmosu a ovaj se snimao u pustinji Nevade. Apolo od prvog do poslednjeg ciste prevare

  • Zoki

    4. januar 2023 | 09:01

    Deo istorije. Saucesce porodici.

  • Glavometar

    17. januar 2023 | 16:43

    setao po mesecu isto ko ja bos po suncu

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA