Bajden ide u Meksiko, posetiće granicu sa Teksasom: Ogroman priliv migranata u centru pažnje samita

U Meksiko Sitiju sledeće nedelje biće održan samit lidera SAD, Kanade i Meksika

  • 5
Džo Bajden Foto: Tanjug/AP

Predsednik SAD Džozef Bajden izjavio je da će posetiti granicu sa Meksikom u Teksasu, uoči samita sledeće nedelje sa liderima Meksika i Kanade, što je potez koji usmerava pažnju na imigraciju, jednu od tema sastanka i osetljivo unutrašnje pitanje za Bajdena.

Lideri će da razmatraju i druge teme tokom dvodnevnog samita u Meksiko Sitiju. Trojica lidera uvek imaju mnogo tema za razgovor kada se sastanu.

Oni zajedno nadgledaju teritoriju od skoro 20 miliona kvadratnih kilometara, na kojoj živi više od pola milijarde ljudi, navodi Glas Amerike.

Dok se severnoamerički šefovi država pripremaju za samit sledeće nedelje u glavnom gradu Meksika, ogroman priliv migranata kroz južnu granicu SAD biće u centru pažnje.

Iz Američke carinske i granične bezbednosti naveli su da je bilo skoro 2,4 miliona prelazaka migranata na južnoj kopnenoj granici u fiskalnoj 2022. godini.

Većina njih su meksički državljani ali veliki broj uključuje i migrante sa Kube, Haitija, Nikaragve i Venecuele.

Uoči samita sledeće nedelje, predsednik Bajden najavio je nova imigraciona ograničenja i rekao da će da poseti američko-meksičku granici, na šta ga njegovi protivnici već dugo pozivaju.

"Sledeće nedelje ću otputovati u Meksiko gde ću se sastati sa predsednikom Andresom Manuelom Lopezom Obradorom. Imamo veliku agendu koja pokreće pitanja poput klimatske krize i ekonomskog razvoja. Međutim, jedan važan deo tog programa je jačanje granice između naših zemalja i lično ću posetiti granicu ove nedelje u El Pasu, u Teksasu, da procenim operacije sprovođenja zakona na granici, sastanem se sa lokalnim zvaničnicima i liderima zajednica i stanovnicima na granici", rekao je američki predsednik.

Video: Ličnosti sveta: Džozef Bajden

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sale71🐎

    8. januar 2023 | 09:00

    Da li ce se vratiti

  • Slaviša

    8. januar 2023 | 12:13

    I to ste oteli Meksikancima. To je njihova teritorija. A hoćete nešto Rusima da kažete.

  • Ja

    8. januar 2023 | 08:54

    Priliv migranata sta hoce u Americi vracaj to nazad sve nek idu u rusiju

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA