≫ 

Poverljivi dokumenti ponovo pronađeni u Bajdenovoj rezidenciji: Deo se tiče Ukrajine, Irana i Velike Britanije

Bauer je rekao da su, nakon što su u novembru otkrili Obama-Bajdenovu dokumentaciju u vašingtonskoj kancelariji Pen Bajden centra, "predsednički lični advokati izvršili pretrese u ličnim rezidencijama predsednika u potrazi za dodatnim državnim dokumentima i, pošto advokati nemaju bezbednosne dozvole, pratili standardni protokol pretraživanja"

  • 6
Cherelle Griner Džo Bajden Britni Grajner  Šerel Grajner Foto: Tanjug/AP

Pomoćnici predsednika Džoa Bajdena pronašli su još pet stranica poverljivog materijala u njegovoj ličnoj rezidenciji u Vilmingtonu u Delaveru ranije ove nedelje, objavila je Bela kuća u subotu.

To je treći put za manje od nedelju dana da je Bela kuća priznala da je poverljivi materijal pronađen u privatnom prostoru koji pripada Bajdenu. U ponedeljak su se pojavile vesti da je poverljivi materijal iz Obamine ere pronađen dok su pomoćnici čistili orman u Bajdenovoj privatnoj kancelariji u Vašingtonu, a zatim je Bela kuća priznala da je dodatni poverljivi materijal pronađen u Bajdenovom domu u Vilmingtonu.

Nove stranice pronađene su u četvrtak uveče kada je advokat Bele kuće otišao u Vilmington da omogući prenos poverljivog dokumenta koji su njegovi lični advokati pronašli u Bajdenovom domu zvaničnicima Ministarstva pravde, rekao je specijalni savetnik predsednika Ričard Zauber u saopštenju.

- Pošto imam bezbednosnu dozvolu, otišao sam u Vilmington u četvrtak uveče da omogućim da Ministarstvu pravde dostavim dokument koji je lični savetnik predsednika pronašao u sredu. Dok sam ga prenosio službenicima koji su me pratili, među materijalom sa njim otkriveno je još pet stranica sa oznakama klasifikacije, ukupno šest stranica. Službenici koji su bili sa mnom odmah su ih preuzeli - navodi se u saopštenju savetnika Bele kuće Ričarda Zaubera.

Bela kuća se suočava sa sve većim kritikama zbog nedostatka transparentnosti sa javnošću u vezi sa dokumentima. Prva grupa dokumenata - 10 poverljivih dokumenata iz Bajdenovog vremena kao potpredsednika pronađeno je u njegovoj bivšoj privatnoj kancelariji u Penn Bajdenovom centru za diplomatiju i globalni angažman - pronađeno je 2. novembra, ali javnosti nije otkriveno do ponedeljka.

Bajdenov lični advokat pokušao je u subotu da objasni zašto on i drugi članovi Bajdenovog tima nisu bili u potpunosti otvoreni u vezi sa otkrićima.

- Predsednikovi lični advokati pokušali su da uravnoteže važnost javne transparentnosti tamo gde je to potrebno sa utvrđenim normama i ograničenjima neophodnim za zaštitu integriteta istrage. Ova razmatranja zahtevaju izbegavanje javnog objavljivanja detalja relevantnih za istragu dok je ona u toku - rekao je Bob Bauer u saopštenju.

Bauer, koji zastupa Bajdena u slučaju poverljivih dokumenata, rekao je da bi objavljivanje više detalja o slučaju moglo "da zakomplikuje sposobnost vlasti koje sprovode reviziju da brzo i u beskompromisnom obliku dobiju informacije".

To uključuje detalje o svedocima, konkretnim dokumentima i događajima uključenim u slučaj.

- Redovno javno objavljivanje takođe predstavlja rizik da, kako se budu razvijale dalje informacije, odgovori koji se daju na ovoj periodičnoj osnovi mogu biti nepotpuni - navodi se u saopštenju.

Bauer je rekao da su, nakon što su u novembru otkrili Obama-Bajdenovu dokumentaciju u vašingtonskoj kancelariji Pen Bajden centra, "predsednički lični advokati izvršili pretrese u ličnim rezidencijama predsednika u potrazi za dodatnim državnim dokumentima i, pošto advokati nemaju bezbednosne dozvole, pratili standardni protokol pretraživanja".

Si-En-En je ranije izvestio da je poverljivi materijal pronađen u Bajdenovoj privatnoj kancelariji uključivao neke strogo poverljive fajlove sa oznakom "osetljive odvojene informacije", koja se koristi za veoma osetljive informacije dobijene iz obaveštajnih izvora. Ti dokumenti su uključivali dopise američkih obaveštajnih službi i brifinge koji su pokrivali teme uključujući Ukrajinu, Iran i Ujedinjeno Kraljevstvo, kako objašnjava upućeni izvor.

Takođe je postojao i dopis Bajdena predsedniku Baraku Obami, kao i dva brifing memoranduma koji su Bajdena pripremali za telefonske razgovore - jedan sa britanskim premijerom, a drugi sa Donaldom Tuskom, koji je bio predsednik Evropskog saveta od 2014. do 2019. godine. Nejasno je koliko ovog materijala ostaje osetljivo.

- Nakon prvobitnog otkrića dokumenata Pen Bajden centra, svaki put kada je identifikovan dokument sa poverljivim oznakama, obustavljena je pretraga kutije, fajla ili drugog prostora gde je dokument otkriven, a potencijalno poverljivi materijal je ostavljen na mestu kako je pronađen - rekao je Bauer, dodajući da je američka vlada "blagovremeno obaveštena".

Dodao je da "iz tog razloga predsednikovi lični advokati znaj tačan broj stranica otkrivenog materijala" i da nisu pregledali sadržaj dokumenata, u skladu sa standardnim procedurama i zahntevima.

- Pridržavanje ovog procesa znači da bilo kakvo otkrivanje u vezi sa dokumentima ne može biti konačno dok vlada ne sprovede svoju istragu, uključujući preuzimanje svih dokumenata i pregled okolnog materijala radi daljeg pregleda i konteksta - objasnio je.

Državni tužilac Merik Garland imenovao je bivšeg američkog tužioca Merilenda Roberta Hura za specijalnog tužioca koji će preuzeti istragu o poverljivim dokumentima pronađenim na dve lokacije povezane sa Bajdenom.

Predsednik je rekao novinarima da u potpunosti sarađuje sa Ministarstvom pravde, a Bela kuća je saopštila da je uverena da će istraga pokazati da su dokumenti "nenamerno izgubljeni".

Video: Zelenski i Bajden u razgovoru: Predsednik SAD mu čestitao na 300 dana borbe sa Rusijom

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    14. januar 2023 | 22:47

    NECE DUGO JOS SEDETI U BELOJ KUCI SVE MI NA TO MIRISE !!! KO CE BITI SLEDECI PO VOLJI ILLUMINATA?????!!!

  • Srb

    15. januar 2023 | 00:35

    Ko li jos veruje u rijaliti bele kuce...

  • Dzo

    14. januar 2023 | 23:25

    Stari lisac odobrio prodaju aviona Turskoj a i Grckoj nagovorio britance da najmodernihe tenkove isporuce ukraini kuha u koreji i tajvanu biosam sve protiv rusa al vise nisam ako rusi ukrainu stave pod kontroly odgodice sudnji dan ako ukraina pobedi sledi nyklearni rat i opet sudnji dan

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA