Jezive scene iz Kine obilaze svet: Pakao u bolnicama zbog kovida, zaposleni padaju od umora

Zdravstveni sistem je u lošem stanju zbog eksplozije zaraze kovidom

  • 6
Kina virus korona

Foto: Tanjug/AP

Da je situacija sa korona virusom u Kini kritična indirektno su priznale i same vlasti, objavljivanjem da je u decembru 60.000 ljudi preminulo od posledica virusa, iako su u početku postojale tvrdnje da se radi o 37 osoba. Pored toga, u planu je i cenzurisanje društvenih mreža, kako se ne bi širila panika, a upravo je jedan snimak sa Tvitera zabrinuo svet.

U pitanju je video sa nadzornih kamera jedne bolnice, na kom se vidi u kakvim uslovima rade zaposleni. Jedna od medicinskih sestara, koja radi višesatne smene, srušila se na podu od umora i iscrpljenosti.

Ovo nije usamljeni slučaj, obzirom da je zdravstveni sistem u lošem stanju zbog eksplozije zaraze kovidom, navodi CNN.

Kina objavila da je u ovoj državi od decembra do sredine januara umrlo više od 60.000 ljudi, prenosi Nova.

Ono što ovaj podatak čini još mračnijim jeste to što je kompanija za prognoziranje zdravlja Airfiniti procenila da postoje osnovane sumnje da je ovaj broj u stvarnosti deset puta veći – da je od posledica zaražavanja umrlo 600.000 ljudi.

Na internetu je tokom prethodnih dana osvanuo niz iskustava onih koji su bili zaraženi, ili su poznavali nekog ko je zaražen od kada je Kina relaksirala mere protiv virusa korona. Svedočili su o situaciji u kineskim bolnicama koja podseća na pakao, nedostatku kreveta za bolesnike u istim, premoru lekara koji su prinuđeni da rade i po nekoliko dana vezano, kao i o sveopštoj nestašici lekova.

Ipak, vladajuća Komunistička partija ostaje preosetljiva na kritike koje dolaze sa Zapada na račun njenog odgovora na epidemiju i optužbe da nije transparentna sa podacima. Rana upozorenja kineskog doktora Li Venlianga o izbijanju zaraze prvobitno su odbačena i kažnjena kao neosnovano širenje panike.

Novije izveštavanje o masovnoj epidemiji nakon ukidanja restrikcija je u državnim medijima označeno kao „udruženi napad na Kinu“.

Takođe, zdravstveni zvaničnici tvrde da je trenutni talas infekcija dostigao vrhunac, ali isto tako upozoravaju građane na moguće infekcije zbog kojih ne bi trebalo da posećuju starije rođake ukoliko to nije neophodno.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Душан Краишник Бања Лука

    22. januar 2023 | 10:44

    Шта је Више са Овим Кинезима ?

  • Lala

    22. januar 2023 | 10:53

    Kinezi su poceli da se bune zbog strogih mera drzave protiv sirenja zaraze. Bilo je i sukoba sa policijom. Komunisti su popustili i eto pandemija je dobila tragicne razmere. Normalna posledica situacije gde su svi "strucnjaci" za viruse. Haos.

  • Aca

    22. januar 2023 | 10:47

    Ovo je zabrinjavajuce za ceo svet,mnogo smo se opustili...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA