Oglasila se policija nakon ubistva dečaka u školi u Ajovi: Uhapšene 3 osobe, da li je ovo motiv napada?

Lokalna policija je navela da su njihove ekipe pozvane u školu, gde je prijavljena pucnjava nešto pre 13 časova po lokalnom vremenu

  • 0
Pucnjava Ajova Foto: Tanjug/AP

Dva učenika su ubijena, a njihov nastavnik je ranjen u školi u De Mojnu, u američkoj saveznoj državi Ajova, u planiranoj pucnjavi nakon koje je policija uhapsila trojicu osumnjičenih, saopštile su vlasti.

Nastavnik koji je ranjen u ponedeljak u incidentu u alternativnom edukativnom centru, osmišljenom da skloni mlade sa ulica, identifikovan je kao osnivač programa, reper koji je napustio život bandi i nasilja i posvećen je pomaganju mladima u De Mojnu, prenosi AP.

Policija je u ponedeljak saopštila da je jedan muškarac optužen za pucnjavu, a da su još dve osobe zadržane u pritvoru. Preston Vols (18) iz De Mojna, sumnjiči se za dvostruko ubistvo i za pokušaj ubistva u pucnjavi, a optužen je i za učešće u kriminalnoj grupi, navodi AP.

Vlasti su saopštile da je pucnjava rezultat sukoba između bandi, a policija je navela da je Vols bio pod nadzorom zbog ranije optužbe i da je uklonio uređaj za elektronski nadzor sa noge 16 minuta pre pucnjave.

"Incident je definitivno bio planiran. Nije bilo slučajno. U ovome ništa nije bilo slučajno", saopštila je policija.

Lokalna policija je navela da su njihove ekipe pozvane u školu, gde je prijavljena pucnjava nešto pre 13 časova po lokalnom vremenu, prenosi AP.

Dodaju da su policajci koji su stigli na lice mesta zatekli dva teško povređena učenika, stara 18 i 16 godina, i da su da su odmah započeli reanimaciju.

Učenici su preminuli u bolnici, a Vilijam Holms, 49-godišnji reper koji je osnovao edukativni program, poznatiji pod umetničkim imenom Vill Kips, povređen je i operisan je ponedeljak uveče.

Otprilike 20 minuta nakon pucnjave, policija je saopštila da su policajci zaustavili automobil u kojem su se nalazila trojica osumnjičenih koji su odgovarali opisima očevidaca. Policija je saopštila da je jedan od osumnjičenih pobegao iz automobila, ali su policajci uspeli da ga uhvate.

Ovo je šesta pucnjava u jednoj američkoj školi tokom ove godine u kojoj je neko povređen ili ubijen, ali prva sa smrtnim ishodom, prenosi AP.

Na specijalizovanom sajtu koji prati ovakve incidente "Education Week", navodi se da je prošle godine bila 51 pucnjave u američkim školama u kojoj je bilo povređenih ili smrtnih slučajeva, a od 2018. bilo ih je 150. U najgorem takvom incidentu u Teksasu prošle godine, 21 osoba je ubijena u osnovnoj školi u gradu Uvaldeu, navodi AP.

Video: Snimak sa lica mesta: Opsadno stanje u Kaliforniji nakon masovne pucnjave, napadač ubio 7 osoba!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA