"Tretirali su ga kao pinjatu, tukli 3 minuta": Porodici prikazan snimak hapšenja sina, preminuo posle par dana

Pet policajaca, svi Afroamerikanci, koji su umešani u hapšenje, otpušteni su nakon što je policijska istraga otkrila da su upotrebili prekomernu silu ili odbili da intervenišu i pomognu osumnjičenom

  • 0
Tyre Nichols Memfis preminuo smrt Foto: Tanjug/AP

Muškarac iz Memfisa, kojeg su navodno tri minuta brutalno tukli policajci, bio je "ljudska pinjata" službenicima, rekao je advokat porodice.

Tajr Nikols (29) umro je u bolnici tri dana nakon sukoba tokom zaustavljanja u saobraćaju u Memfisu u Tenesiju, 7. januara.

Otac deteta uhapšen je nakon što je zaustavljen zbog bezobzirne vožnje, rekla je policija.

Petorica Afroamerikanaca koja su umešana u hapšenje otpuštena su nakon što je policijska istraga otkrila da su upotrebili prekomernu silu ili odbili da intervenišu i pomognu mu.

Porodica mladića optužila je policiju za napad i izazivanje srčanog udara. Međutim, policija je samo rekla da je imao hitnu medicinsku pomoć.

Advokat porodice Antonio Romanući rekao je da je prebijanje trajalo tri minuta i da je policajcima bio "ljudska pinjata", prenosi Sky News.

Porodici je prikazan snimak incidenta sa tela policajca pre nego što bude objavljen u javnost.

Drugi advokat Ben Kramp rekao je da je snimak incidenta podsetio porodicu na prebijanje Rodnija Kinga 1991. godine u Los Anđelesu, kojeg su pretukli policajci. Godinu dana kasnije policajce je oslobodila porota, što je dovelo do protesta u gradu.

Kramp je rekao da je snimak "nasilan, užasan i gnusan". Snimak će tek za nedelju ili dve biti objavljen u javnosti.

Postoji zabrinutost da bi snimak mogao da dovede do nereda kada bude objavljen, dok se porodica nada da će svaki protest biti miran.

Preliminarna nezavisna obdukcija je pokazala da je Nikols pretrpeo "veliko krvarenje" pre smrti.

"Možemo da zaključimo da je preliminarna istraga pokazala da je Tajr pretrpeo veliko krvarenje izazvano teškim prebijanjem i da su njegove uočene povrede u skladu sa onim što su porodica i advokati videli na snimku njegovog fatalnog susreta sa policijom 7. januara 2023", navodi se u saopštenju advokata porodice.

Da podsetimo, Tajr Nikols je preminuo u bolnici nakon što su ga policajci uhapsili, kada je došlo do sukoba.

Žalio se na nedostatak daha, primljen je u bolnici, gde je umro posle tri dana.

Video: Isto ovo desilo se Džordžu Flojdu: Novi snimak policijske brutalnosti

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA