Američki pilot je oborio 4 sovjetska MiG-a za 30 minuta: O tome je morao da ćuti 50 godina

"U to vreme MiG-15 je bio najbolji borbeni avion na svetu, brži i mogao je da se uzdigne i spusti brže nego američki avioni", rekao je američki pilot 2021.

  • 30

Američki pilot Rojs Vilijams (97) je bio pravi "Top Gun" 10 godina pre nego što je rođen Tom Kruz.

Jednog hladnog novembarskog dana 1952. godine, Vilijams je oborio četiri sovjetska borbena aviona i postao legenda za koju niko nije čuo još 50 godina.

Bivši mornarički avijatičar je na ceremoniji prošle nedelje u Kalifonriji dobio Mornarički krst, drugu najvišu vojnu čast u službi, prenosi CNN.

Sekretar mornarice Karlos Del Toro rekao je da se među brojnim predlozima koje je dobio o nagradama za mornare, slučaj Vilijamsa se daleko isticao iznad ostalih.

On je rekao da mu je bilo jasno da su njegove akcije bile izvanredne i bliže usklađene sa kriterijumima koji opisuju višu medalju.

"Sloboda nije jeftina. Ona dolazi sa žrtvom svih onih koji su služili i nastavljaju da služe u današnjoj vojsci. Tvoje akcije od tog dana ostavile su te slobodnim. Učinile su vaše prijatelje slobodnim u Operativnoj grupi 77. Zaista, sve nas su učinili slobodnim", rekao je on.

Šta je Vilijams uradio da bi zaslužio tu čast?

Vilijams je 18. novembra 1952. godine leteo u F9F Panteru, prvom borbenom avionu američke mornarice, na misiji tokom Korejskog rata.

Poleteo je sa nosača aviona USS Oriskany, koji je sa tri druga nosača delovao u operativnoj grupi u Japanskom moru, takođe poznatom kao Istočno more, 160 km od obale Severne Koreje.

Vilijamsu, koji je tada imao 27 godina, i trojici drugih pilota naređeno je da odu u borbenu vazdušnu patrolu iznad najsevernijeg dela Korejskog poluostrva, u blizini reke Jalu, koja razdvaja Severnu Koreju od Kine. Na severu je Rusija, tada deo Sovjetskog Saveza, koja je podržavala Severnu Koreju u konfliktu.

Dok su četiri američka lovca bila u patroli, lider grupe je pretrpeo mehaničke probleme i sa svojim pratiocem, krenuo nazad u operativnu grupu pored obale.

To je ostavilo Vilijamsa i njegovog pratioca same na misiji. A onda je, na njihovo iznenađenje, identifikovano sedam sovjetskih MiGova-15 kako lete ka američkim snagama.

Oprezni komandanti operativne grupe naredili su avionima američke mornarice da se postave između MiG-ova i američkih ratnih brodova.

Dok su to radili, četiri sovjetska MiG-a su se okrenula prema Vilijamsu i otvorila vatru. Kako se Vilijams prisetio 2021. godine, on je odgovorio vatrom na rep MiG-a, koji je ispao iz formacije četiri sovjetska aviona, dok je pratilac Vilijamsa krenuo za ruskim oborenim avionom.

U tom trenutku, američki komandanti na nosaču naredili su mu da ne ulazi u sukob sa Sovjetima, rekao je.

"Odgovorio sam im da već jesam ušao u sukob", rekao je on.

"Nisam imao izbora, osim da se borim"

Vilijams je rekao da su sovjetski avioni bili brži od njegovog, i da bi ga uhvatili i ubili da je pokušao da se odvoji.

"U to vreme MiG-15 je bio najbolji borbeni avion na svetu, brži i mogao je da se uzdigne i spusti brže nego američki avioni", rekao je Vilijams 2021.

U tom trenutku našao se u borbi ne samo sa jednim, već šest sobjetskih aviona, nakon što su se još tri MiG-a vratila.

Ono što je usledilo bilo je više od pola sata borbe u vazduhu, sa Vilijamsom koji se stalno okretao kako ne bi dozvolio da nadmoćniji MiGovi pričvrste svoje oružje na njega.

"Ali u jednom trenutku napravili su greške", rekao je Vilijams.

Jedan je poleteo na njega, ali je onda prestao da puca i zaronio ispod njega. Vilijams je zaključio da je njegov pilot ubijen njegovom paljbom.

Prisetio se i kako je još jedan MiG došao pravo ispred njega, on ga je pogodio i on se raspao, što je dovelo do naglog manevrisanja Vilijamsa da izbegne olupinu i njegovog pilota dok se avion raspadao.

Tokom borbe, Vilijams je ispalio svih 760 metaka iz topova kalibra 20 mm koje je nosio F9F, prema izveštaju o angažmanu sa veb stranice Memorijala američke mornarice.

Ali Sovjeti su pogodili i Vilijamsa, onemogućivši mu kontrolne površine kormila i krila, ostavljajući samo liftove u zadnjem delu aviona sposobnim da pomera mlaznjak gore-dole.

Srećom, kako se prisetio, u ovom trenutku je krenuo u pravcu američke operativne grupe na obali. Ali jedan od preostalih sovjetskih aviona je i dalje bio na njegovom repu.

Rekao je da je leteo po uzoru na tobogan, gore-dole, sa mecima koji su leteli iznad i ispod njega dok se kretao, dok je sovjetski pilot pokušavao da dobije čist pogodak.

Vilijamsov pratilac se ponovo pridružio borbi u ovom trenutku, stao na rep Sovjeta i uplašio ga, prema izveštaju Navy Memorial.

Vilijams je u ovom trenutku i dalje imao neke poteškoće sa letenjem kako bi oštećeni avion vratio na nosač.

Prvo, sa radnom grupom koja je bila oprezna zbog mogućeg napada sovjetskih ratnih aviona, njena pojačana protivvazdušna odbrana je u početku mislila da je Vilijamsov F9F MiG, a razarači koji su čuvali američke nosače otvorili su vatru na njega.

Vilijams je rekao da je njegov komandant brzo zaustavio to, eliminišući jednu opasnost.

Međutim, i dalje je imao poteškoća da sleti na nosač, zbog čega je kapetan odlučio da preduzme izvanredan korak i da okrene nosač da se izjednači sa Vilijamsom.

To je upalilo, a Vilijams je sleteo na palubu. Tamo je posada izbrojala 263 rupa u njegovom avionu. Bio je u tako lošem stanju, da su ga bacili sa broda u more.

Vesti o ovoj borbi brzo su se proširile, a tadašnji američki predsednik Dvajt Ajzenhauer želeo je lično da razgovara sa njim.

Međutim, tada mu je savetovano da ne priča o ovoj akciji jer su zvaničnici strahovali da bi incident mogao da poveća tenzije između SAD i Sovjetskog Saveza, a možda izazove i Treći svetski rat.

Američki zvaničnici su odmah klasifikovali zapise o Vilijamsovim sukobima i on se zakleo na tajnost, što znači da će proći više od pet decenija pre nego što njegove pobede budu u potpunosti priznate.

1953. godine dobio je Srebrnu zvezdu, ali se nisu spominjali sovjetski avioni, već samo neprijatelj. I spomenuta su samo tri obaranja. Četvrto je bilo nepoznato sve dok nisu objavljeni ruski zapisi 1990-ih.

Tako da je Vilijams tek 2002. godine, kada je deklasifikovana evidencija, mogao da kaže svojim najbližima šta je uradio.

Prvo je rekao svojoj ženi.

U decembru prošle godine, više od 70 godina nakon bitke u vazduhu u Korejskom ratu, Del Toro je rekao da bi Vilijamsova Srebrna zvezda trebalo da bude unapređena u Mornarički krst.

Video: Snimljen trenutak pada aviona u Nepalu: Nagnuo se na jednu stranu, pilot izbegavao pad na naselje

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • dago 1

    29. januar 2023 | 19:12

    volio sam gledati americke filmove, ratne iz Vijetnama , bliski istok, borba sa teroristima gdje su im glavni protivnici bili Rusi. Sve su oni to ubijali, za pravdu za Ameriku. E onda su snimili film o Bosni a i ja vise nisa mali i rekoa sam aj nemojte s...i vise

  • Na e

    29. januar 2023 | 19:13

    Andersonove bajke

  • Перагеније

    29. januar 2023 | 19:19

    Хаха, бајка за старог човека. Да је то истина то би одавно било снимљено, какав топ ган...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA