• 3

"Lov" na opasnu kapsulu u Australiji, uključilo se i nuklearno telo: Vozačima poslato novo upozorenje

, Telegraf

Vlasti su sada već nedelju dana u potrazi za kapsulom za koju se veruje da je pala sa kamiona koji je prešao razdaljinu oko 1.400 kilometara u zapadnoj Australiji

 • 3

Australijska agencija za nuklearnu bezbednost saopštila je u utorak da se pridružila potrazi za opasnom, malom radioaktivnom kapsulom koja je nestala negde u zaleđu, poslavši tim sa specijalizovanom opremom za detekciju koja se montira na automobile.

Vlasti su sada već nedelju dana u potrazi za kapsulom za koju se veruje da je pala sa kamiona koji je prešao razdaljinu oko 1.400 kilometara u zapadnoj Australiji. Gubitak je pokrenuo upozorenje o radijaciji za velike delove države.

Kapsulu, deo merača koji se koristi za merenje gustine sirovine gvozdene rude, Rio Tinto Ltd je poverio specijalizovanom izvođaču za transport. Rio se u ponedeljak izvinio za gubitak kapsule, koji se dogodio negde u protekle dve nedelje.

Australijska agencija za zaštitu od zračenja i nuklearnu sigurnost saopštila je da sarađuje sa vladom Zapadne Australije na lociranju kapsule. Dodaje se da je Australijska organizacija za nuklearnu nauku i tehnologiju takođe poslala stručnjake za zračenje, kao i opremu za detekciju i snimanje.

Kamion je putovao sa severa od Njumana, malog grada u udaljenom regionu Kimberlija, do skladišta u severoistočnom predgrađu Perta - na udaljenosti većoj od dužine Velike Britanije.

Državni zvaničnici za vanredne situacije u utorak su izdali novo upozorenje vozačima duž najdužeg auto-puta u Australiji da budu oprezni kada se približavaju grupama za potragu, jer vozila koja nose detektore radijacije putuju malim brzinama, prenosi Reuters.

"Biće potrebno otprilike pet dana da se pređe originalnom rutom, procenjenih 1.400 kilometara, sa ekipama koje putuju severno i južno duž Velikog severnog auto-puta", rekao je kontrolor incidenata Odeljenja za vatrogasne i hitne službe Deril Rej u saopštenju kasno u ponedeljak.

Merač je preuzet sa lokacije rudnika Gudai-Darri kompanije Rio Tinto 12. januara. Kada je raspakovan zbog pregleda 25. januara, merač je pronađen razbijen, a nedostaje jedan od četiri montažna zavrtnja, a nestali su i zavrtnji sa merača.

Vlasti sumnjaju da su vibracije iz kamiona dovele do olabavljenja šrafova i zavrtnja, a kapsula je ispala iz pakovanja, a zatim i iz otvora u kamionu.

Srebrna kapsula, prečnika 6 milimetara i dužine 8 mm, sadrži cezijum-137 koji emituje zračenje jednako 10 rendgenskih zraka na sat.

Ljudima je rečeno da se drže najmanje pet metara podalje jer bi izloženost mogla izazvati opekotine zračenja ili radijacionu bolest, iako stručnjaci kažu da bi prolazak pored kapsule bio relativno mali rizik, slično kao i rendgenski snimak.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Z

  31. januar 2023 | 10:33

  Da je Rio Tinto u Srbiji,kod nas bi slučajno ispalo dva bureta Plutonijuma ,obzirom da nam svaki dan ispadaju vozovi sa raznim otrovima...

  7
  1

  Podelite komentar

 • Гаргамел

  31. januar 2023 | 10:20

  Па шта је сад ово ! ? Овакав немар је био својствен комунистичким режимима .

  6
  2

  Podelite komentar

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Ne želim da budem informisan
Ok