U Oklandu za 2 dana palo više kiše nego tokom celog leta: Borba sa poplavama na Novom Zelandu još traje

Prethodnih dana polje veoma niskog vazdušnog pritiska zahvatilo je Severno ostrvo. Na najjačem udaru našao se grad Okland, koji je najveća urbana sredina na Novom Zelandu

  • 0
Novi Zeland poplave Foto: Tanjug/AP

U Oklandu, u kome su u poplavama i klizištima u poslednja tri dana život izgubile četiri osobe, na snazi je i dalje vanredno stanje. U glavnom novozelandskom gradu za 2 dana palo je skoro pet puta više kiše nego što u proseku padne tokom celog januara, iliti više nego što u proseku padne tokom celog leta. 

Dok se Evropa i Srbija nalaze usred kalendarske zime, na južnoj zemljinoj polulopti je leto. Sudeći po aktuelnom vremenu, na Novom Zelandu iako je leto, vremenske nepogode obrušile su svom snagom na ovaj deo sveta.

Prethodnih dana polje veoma niskog vazdušnog pritiska zahvatilo je Severno ostrvo. Na najjačem udaru našao se grad Okland, koji je najveća urbana sredina na Novom Zelandu, jer na njegovom širem području živi preko milion i po stanovnika.

Nakon desetak dana letnjeg vremena sa temperaturama oko 25 stepeni, Severno ostrvo pogodile su katastrofalne kiše i to u obliku veoma snažnih pljuskova i grmljavinskih oluja. Tokom dva dana na Okland je palo preko 330 milimetara kiše po kvadratnom metru. S obzirom na to da je prosek za ceo januar oko 70 milimetara, vidimo da je za dva dana palo skoro pet puta više kiše nego što u proseku padne tokom celog januara.

Dalji podaci još više su zanimljivi, jer to je znatno više kiše nego što u proseku padne tokom celog leta ili četvrtina padavina na godišnjem nivou.

Usled navedenih katastrofalnih obilnih padavina, ovaj milionski grad pogodile su poplave i bujice velikih razmera. Poplave su dovele do velike materijalne štete, a više stotina automobila i drugih vozila našlo se pod vodom, dok su u pomoć pritekle spasilačke službe.

"Dolazi nam još nepovoljnije vremenske prilike i moramo da se pripremimo za to", rekla je dežurna kontrolorka Uprave za vanredne situacije u Oklandu Rejčel Keleher na konferenciji za medije, prenosi Rojters.

U poplavama i bujicama, podsetimo, ima i poginulih. U delovima okruga prethodnih dana proglašeno je i vanredno stanje, a među poplavljenim objektima našao se najveći aerodrom na Novom Zelandu, a više stotina putnika bilo je zarobljeno u zgradi. Otkazan je veliki broj letova, jer se pod vodom našla pista.

Inače, Novi Zeland ima jednu od najprijatnijih klima na svetu, pa je veoma primamljiva destinacija za veliki broj turista. Kako je sa svih strana okružen okeanom i morima, nalazi se pod konstantnim strujanjem blagih vazdušnih masa, pa leta nisu previše vruća, a zime nisu previše hladne, dok su padavine tokom cele godine ravnomerno raspoređene. Severno ostrvo odlikuje se suptropskom klimom, uz letnje temperature oko 25 stepeni, dok se zimske kreću oko 15. Južno ostrvo je hladnije i ima klimu sličnoj onoj koja preovladava na Britanskim ostrvima.

Video: Jedna osoba se vodi kao nestala: Tri osobe poginule u poplavama na Novom Zelandu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA