≫ 

Ova deca su nastradala od ujeda pasa, a reakcije nema: Da li bi isto bilo da su im roditelji bogati Britanci?

Opasan porast smrtonosnih napada pasa

  • 0
Nastradala deca od ujeda pasa u Britaniji Foto-kolaž: Facebook, Police Greater Manchester, Merseyside Police, Ben Birchall / PA Images / Profimedia

Najmanje petoro dece umrlo je prošle godine u Velikoj Britaniji od posledica ujeda pasa, a zabeležen je porast broja napada pasa za 26 odsto od 2020. godine.

Četvorogodišnja Alis Stons poslednja je žrtva koju je rastrgao pas u napadu koji je u utorak šokirao javnost.

Tragična smrt devojčice usledila je nakon smrti Danijela Džona Tviga (3), Losona Bonda (2), Bele-Rej Birč (17 meseci), tromesečne Kire Lin King i Džeka Lisa (10), koji su svi preminuli u užasnim napadima pasa poslednjih godina.

Ova statistika upadljivo je u suprotnosti sa tri smrtna slučaja dece zabeleženih u periodu od šest godina između 2013. i 2019. godine, prema podacima Kancelarije za nacionalnu statistiku (ONS).

"Da li su životi neke dece manje vredni od drugih"

Britanski Mirror pita se u opširnoj analizi da li bilo iste pasivnosti da su mlade žrtve iz bogatih porodica? Ili, da li u današnjoj Britaniji životi neke dece zaslužuju manju zaštite od drugih?

Istraga prošle jeseni pokazala je porast od 26 odsto napada opasnih pasa od početka pandemije 2020.

Samo u periodu od januara do oktobra 2022. godine Mirror je izvestio o devet smrtonosnih napada pasa na odrasle i decu, što je čini najsmrtonosnijom godinom u istoriji.

Pre toga, ukupan broj smrtonosnih napada pasa godišnje bio je pet ili manje od toga, pokazuje istraživanje ONS-a.

U 2013. godini dodogila su se tri smrtna slučaja, četiri u 2014, pet u 2015, četiri u 2016, četiri u 2017, bez nastradalih u 2018, dva u 2019, tri u 2020 i pet u 2021.

U ovim slučajevima, uzrok smrti je registrovan kao posledica "ugriza ili udara psa“.

Prema nekim procenama, u Velikoj Britaniji ima 12 miliona pasa, dva miliona više nego pre uvođenja lokdauna zbog pandemije. To znači da na pet osoba dolazi jedan pas.

Upućivani su pozivi za promenu zakona o držanju i ponašanju pasa, a Metropolitenska policija kaže da zakoni o psima mogu biti veoma složeni i u obuhvataju krivična i prekršajna dela, ali to zakonodavstvo datira iz 1871.

Nakon poslednjeg nesrećnog slučaja, sve je više poziva da se zakon preipsita. Slede primeri poslenjih smrtonosnih napada na decu u Engleskoj i Velsu.

Alis Stons (4)

Četvorogodišnja devojčica iz Velike Britaniji umrla je nakon napada psa u utorak. Ona je urbzo preminula na licu mesta, a pas je uspavan.

Psa čija rasa nije otkrivena, usmrtila je policija. Policija u Lankaširu je potvrdila da je reč o porodičnom psu.

Alice Stones, napad psa Foto: Facebook

Jedan komšija je otkrio da je čuo Alisinu majku kako vrišti nakon tragičnog incidenta. Alisin deda koji živi u blizini, rekao je da je tragedija "strašna" i da porodica pokušava da se izbori sa tim.

Danijel Džon Tvig (3)

Trogodišnji Danijel Džon Tvig umro je od srčanih problema pošto ga je 15. maja 2022. napao italijanski mastif. Mališan je zadobio povrede glave i vrata u napadu psa u blizini kuće u Mančesteru.

Lekari nisu uspeli da mu spasu život.

Daniel John Twigg, napad psa Foto: Police Greater Manchester

Policija je kasnije uhapsila 48-godišnjeg muškarca u vezi sa incidentom, po Zakonu o držanju opasnih pasa, a pas je uspavan. Posle Danijelove smrti javile su se još tri žene tvrdeći da su u istoj oblasti doživele sličan napad.

Loson Bond (2)

Dvogodišnji Loson Bond preminuo je od teških povreda posle napada psa u Egdonu 28. marta 2022.

Porodica ga je odmah povezla do bolnice, ali im je rečeno da stanu u Vorčester Vuds parku a mališana je Hitna pomoć odvezla do tamošnje bolnice a zatim i do Dečje bolnice u Birmingemu gde je preminuo dva dana kasnije. Tri rotvajlera su uspavana.

Bela Re Birč (17 meseci)

Bbela-Re Birč imala je 17 meseci kada ju je pas koji je porodica tek uzela usmrtio u kući u Mersisajdu. Jedan mladi lekar i komšija beuspešno su pokušali da joj spasu život pošto ju je pas rastrgao 21. marta 2022.

Bella-Rae Birch, napad psa Foto: Merseyside Police

Komšija je pohitao da pomogne pošto je čuo majku kako vrišti histerično u dvorištu. Dete je odmah preveženo u bolnicu gde je preminulo od povreda. Pas je predat policiji koja ga je uspavala.

Kira Lin King (tri meseca)

Samo dve nedelje ranije, Kira Lin King je zadobila strašne povrede vrata i glave kada je haski skočio na nju. Preminula je na licu mesta u Linkolnširu.

Meštani su tada tvrdili da su vlasnici životinje redovno organizovali trke ovog i drugih haskija na sankama po šumi u mraku.

Kirini majka i otac su optuženi da su vlasnici ili staraoci psa koji se otrgao kontroli i izazvao povrede deteta koje su rezultirale smrću.

Džek Lis (10) 

Desetogodišnji Džek Lis je stradao kada ga je pas napao u kući njegovog drugara u Kefliju u ponedeljak popodne. Mališani su stigli kući nakon škole da bi se igrali, a kada je pas jurnuo na Džeka, njegov drug, čiji roditelji su kupili psa, odjurio je po pomoć.

Dete je vrištalo: "Pomozite mi, moj pas je ubio mog druga".

Hitna pomoć je na licu mesta mogla samo da konstatuje smrt dečaka, a pas je odmah upucan.

Jack Lis, napad psa Foto: Ben Birchall / PA Images / Profimedia

Beba Ilon Džejs-Elis-Džojns

Ilon Džejs Elis-Džojns imala je samo 12 dana kada ju je na smrt izgrizao porodični pas 13. septembra 2020. godine.

Novorođenče je imalo 40 rana od ugriza, a rečeno je da se pas "opasno otrgao kontroli". Pas po imenu Tedi bio je u vlasništvu bebinog oca koji je osuđen na četiri godine zatvora posle ove tragedije.

Posle svih ovih tragičnih događaja doktorka Samanta Gejns iz Humanitarnog udruenja za životinje objašnjava da svaki pas može da ujede, tako da bi efikasan zakon za sve rase bio neophodan i kako bi se spečili svi mogući incidenti.

Video: Edukacija i odgovorni vlasnici ključ za sprečavanje tragedija koje uzrokuju psi

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA