Istorijski samit u Kijevu, raspršene nade Ukrajine za brzo članstvo u EU? Zvaničnici: "Nema prečica"

Lideri EU pokušaće da ublaže očekivanja Kijeva, izbegavajući negativne javne izjave koje bi mogle da oslabe moral Ukrajinaca

  • 5
Samit Ukrajna EU Kijev Volodimir Zelenski Ursula fon der Lajen Foto: Tanjug/AP

Ukrajinske nade o tome da će se brzo pridružiti EU umanjene su uoči početka istorijskog samita u Kijevu.

Samit Ukrajina-EU biće održan danas u Kijevu, a zvaničnici su dan ranije počeli da pristižu u Kijev.

Uoči susreta, premijer Ukrajine Denis Šmihal rekao je da je Ukrajina postavila "ambiciozni cilj" o pridruživanju EU za dve godine.

Ali grupa država članica upozorila je da Kijevu treba jasno staviti do znanja da to neće biti moguće.

Lideri EU će nastojati da ohlade ukrajinska očekivanja o brzom putu ka članstvu na samitu sa Volodimirom Zelenskim u petak, dok se blok spori oko toga koliko ohrabrenja da pruži svom ratom razorenom susedu.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen i predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel trebalo bi da se sastanu u petak u Kijevu sa Zelenskim radi opsežnih razgovora o ratu, daljim sankcijama Rusiji i integraciji Ukrajine u unutrašnje tržište EU.

Guardian piše da će lideri EU nasamo nastojati da ublaže očekivanja Ukrajine o brzom članstvu, izbegavajući negativne javne izjave koje bi mogle da oslabe moral i naškode naporima Zelenskog da projektuje evropsku budućnost za Ukrajince.

Zapadne zemlje članice EU zabrinute su da su očekivanja Kijeva o brzim pregovorima o članstvu nerealna.

Prošlog juna Ukrajina je rekordnom brzinom dobila status kandidata za članstvo u EU, što je, kako je predsednik Volodimir Zelenski rekao, jedinstven i istorijski trenutak. Iako je to prvi korak ka članstvu, proces obično traje mnogo godina.

Zelenski je uoči samita rekao da će to biti nedelja evropskih integracija, a Kijev očekuje odluke svojih partnera iz EU u skladu sa napretkom koji je postignut uprkos velikom ratu sa Rusijom.

Međutim, malo ko u Briselu vidi dvogodišnji cilj kao realan, uz zabrinutost da bi živahne poruke nekih visokih ličnosti u EU mogle dovesti do razočaranja.

"To nije ono što Ukrajini treba", rekao je jedan diplomata EU, prenosi BBC.

Drugi je govorio o pritiscima, koji dolaze iz zemalja kao što je Poljska, da se proces ubrza.

"Sve što liči na kritiku Ukrajine gotovo se smatra jeresom ili saradnjom sa Rusima", rekao je drugi.

Malo država članica očekuje da će se Ukrajina uskoro pridružiti EU. Francuski predsednik Emanuel Makron rekao je prošlog maja da će Ukrajini verovatno biti potrebno nekoliko decenija da se pridruži EU. Neki diplomatski izvori su izrazili skepticizam da će Ukrajina, koja bi postala najsiromašnija država članica EU i najveći primalac evropskih fondova, ikada dobiti članstvo.

"Ne postoji brzi put", rekao je jedan visoki diplomata EU, dodajući da je "prerano reći" da li će se Ukrajina pridružiti EU.

"Put za svaku zemlju kandidata je dug. Ukrajina ovde nije izuzetak", rekao je on, prenosi Guardian.

U nacrtu saopštenja EU, koji će biti objavljen nakon samita, ponavlja se obećanje da budućnost Ukrajine leži u EU i priznaju se "značajni napori" uloženi poslednjih meseci u cilju ispunjavanja ciljeva koji podržavaju njen status kandidata i sprovođenja reformi.

Ali izvori su za BBC rekli da je deo izjave promenjen jer je bio previše "nagnut napred". Navodi se da su Francuska, Nemačka, Italija i zemlje Beneluksa upozorile da se ne izražava previše optimističan ton.

Od budućih članica EU se traži da se usklade sa velikim telom ili pravilima, zakonima i standardima. Napori Ukrajine u reformama su naširoko hvaljeni, ali još uvek nije bilo javne ocene EU o napretku.

Ursula fon der Lajen je u četvrtak po dolasku u Kijev pohvalila "impresivan napredak" Ukrajine u ispunjavanju sedam uslova navedenih u mišljenju komisije o statusu kandidata Ukrajine.

Ovih sedam koraka uključuje reformu ukrajinskog ustavnog suda, suzbijanje uticaja oligarha u javnom životu i borbu protiv korupcije "proaktivnim i efikasnim istragama".

Ipak, zemlje članice EU, koje očekuju da snose veliki deo troškova rekonstrukcije Ukrajine, verovatno će ostati zabrinute zbog prevara u zemlji koju je Transparency International proglasio drugom najkorumpiranijim u Evropi 2022.

Svetska banka je prošlog septembra procenila da će ukrajinski račun za rekonstrukciju iznositi 349 milijardi evra, ali je ta cifra svakako veća nakon ruskih napada na ukrajinske stambene objekte i kritičnu infrastrukturu tokom jeseni i zime.

Dok su visoki zvaničnici EU impresionirani naporima Ukrajine da se uhvati u koštac sa endemskim korupcijom, postoji i priznanje da rat rađa korupciju.

Nekoliko država članica EU tvrdi da Ukrajini ne bi trebalo dozvoliti da započne pregovore o pridruživanju sa blokom - sledećom ključnom tačkom odluke na putu ka članstvu - sve dok ne ispuni svih sedam uslova.

Video: Zelenski i Bajden u razgovoru: Predsednik SAD mu čestitao na 300 dana borbe sa Rusijom

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    3. februar 2023 | 09:43

    OBECANJE LUDOM RADOVANJE !!!! STO VAZI I ZA SRBIJU KOJA NIKAD NECE BITI CLANICA EU !!!! EU POMAZE UKRAJINI U NESTAJANJU !!!

  • kojo

    3. februar 2023 | 11:17

    Tako će biti, na kraju će i nestati

  • CH

    3. februar 2023 | 15:24

    Ne vidim razlog da ih ne prime od sutra.Nista to neće promenite samo će onda i EU da ih koristi više.Steta za Ukrajinu.Divan narod i lepa i bogata zemlja.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA