Vreme čitanja: oko 2 min.

Osim zatvorenika, Vagnerovci regrutuju i migrante iz Centralne Azije za ukrajinski front

Vreme čitanja: oko 2 min.

Nekim migrantima navodno se preti deportacijom, ako odbiju regrutaciju

  • 9
Vagner grupa Foto: Tanjug/AP

Ruska plaćenička vojna grupa Vagner navodno je regrutovala desetine hiljada zatvorenika za borbu u Ukrajini, ali sve veći gubici i drugi razlozi otežavaju joj da pronađe dobrovoljce, čak i u zatvorima.

Mnogi osuđenici sada strahuju da mogu biti naterani u rat, a radnici migranti iz zemalja Centralne azije smatraju se naročito ranjivom grupom.

Anuar je došao 2018. godine u Rusiju u potrazi za poslom. Kasnije je uhapšen zbog trgovine drogom i poslat da služi kaznu u Kažnjeničkoj koloniji br. 6 u Vladimirskom regionu, piše BBC i dodaje da neće otkrivati njegovo pravo ime i državljanstvo iz bezbednosnih razloga.

Krajem januara rekao je svom ocu da je jedna grupa ljudi iz centralnoazijskih zemalja poslata na ukrajinski front bez svog pristanka.

"Ima mnogo Uzbeka, Tadžika, Kirgiza u tim zatvorima. Sada planiraju da šalju još jednu grupu i moj sin strahuje da će ga naterati da ode", rekao je Anuarov otac za BBC.

Britanski radio navodi da je video sudska dokumenta i Anuarova pisma koja potvrđuju da služi kaznu u tom zatvoru. Direktorka organizacije za građanska prava "Rusija iza rešetaka" kaže da joj se roditelji takvih zatvorenika obraćaju za pomoć.

"Nemaju izbor. Rečeno im je da potpišu ugovor i poslati su na liniju fronta kao vreća krompira", rekla je Romanova za BBC.

Inače, Kolonija br. 6 je ozloglašena zbog lošeg tretmana i čestih prebijanja zatvorenika. Olga Romanova kaže da je to "zatvor za mučenje". Tamo kaznu služi i poznati ruski opozicionar Aleksej Navaljni.

Građani iz Centralne Azije regrutuju se u rusku vojsku i na druge načine, ne samo u zatvorima. Prema podacima ruskog ministarstva unutrašnjih poslova, oko 10,5 miliona migranata iz Uzbekistana, Tadžikistana i Kirgistana radi u Rusijii. A to je veliki resurs za "vojne lovce na glave", piše BBC.

Ruske vlasti otvoreno nude ljudima u migranskom centru u Moskvi da se prijave za pridruživanje vojnim snagama. Postoje čak i reklame na uzbečkom, kirgiškom i tadžičkom jeziku koje državljanima tih zemalja nude brz put do dobijanja ruskog državljanstva ako se pridruže vojsci.

Ali, aktivisti tvrde da to nije uvek na dobrovoljnoj bazi.

Aktivista za zaštitu prava migranata Valentina Čupik rekla je za BBC da policajci ponekad zaustave migrante iz Centralne Azije na ulici i pod pretnjom ih nateraju vojne ugovore. Kaže im se da će u suprotnom biti deportovani.

Mnogi radnici migranti nemaju radnu dozvolu, ne žive na mestima na kojima su prijavljeni ili krše druge zakonske odredbe o migracijama. I zato mogu biti laka meta za regrutovanje u rusku vojsku, zaključuje se.

Video: Ukrajinci će se uz pomoć ove grdosije suprotstaviti ruskim raketnim i bespilotnim napadima

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Гаргамел

    15. februar 2023 | 07:11

    Читајући ову вест, закључио сам да је Легија Странаца састављена од ликовних уметника, оперских певача, астронаута и црквених великодостојника 😂

  • Гаргамел

    15. februar 2023 | 07:09

    Рече СNN ...

  • Nikolas

    15. februar 2023 | 08:29

    BBC !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA