≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Dobro je, najsmrtonosniji virus ipak nije stigao u Evropu: Španci objavili rezultate testiranja

Vreme čitanja: oko 1 min.

Pojačava se epidemiološki nadzor

  • 24
Marburški virus Foto: Jean-Philippe KSIAZEK / AFP / Profimedia

U Španiji je kod muškarca nedavno pristiglog iz Ekvatorijalne Gvineje otkriven prvi slučaj za koji se sumnjalo da može biti smrtonosna zarazna Marburška bolest, saopštile su zdravstvene vlasti španskog regiona Valensija. Ipak, muškarac iz Španije za kojeg se inicijalno sumnjalo da je oobolio od smrtonosne marburške groznice danas je bio negativan na testu na ovaj virus, saopštilo je Ministarstvo zdravlja.

Zdravstvene vlasti u Valensiji ranije su objavile da su detektovale prvi sumnjivi slučaj zaraznog oboljenja zbog kojeg je u Ekvatorijalnoj Gvineji više od 200 ljudi u karantinu.

Muškarac star 34 godine nedavno je boravio u toj zemlji. Potvrđeno je da nema marburški virus, ali će biti ponovo testiran u narednim sedmicama, rekli su zvaničnici.

On je prebačen iz jedne privatne bolnice u odeljenje za izolaciju bolnice "La Fe" u Valensiji radi obavljanja testova.

Vlasti navode da su, iz predostrožnosti, u izolaciji i tri zdravstvena radnika koji su lečili ovu osobu.

U Ekvatorijalnoj Gvineji je, zbog tog oblika hemoragične groznice, još 13. februara u karantin stavljeno više od 200 ljudi, a ograničeno je kretanje u provinciji Kie-Ntem, gde je virus prvi put otkriven.

Kako dalje prenosi Tanjug, ovaj virus je uzročnik hemoragijske groznice, koja ima stopu smrtnosti do 88 odsto, prema podacima Svetske zdravstvene organizacije (SZO).

Trenutno ne postoje vakcine niti antivirusni tretmani odobreni za lečenje. Ekvatorijalna Gvineja je do sada prijavila devet umrlih, kao i 16 sumnjivih slučajeva te bolesti, sa simptomima groznice, umora, povraćanja krvi i dijareje, saopštila je SZO.

Kamerunske vlasti otkrile su dva sumnjiva slučaja na hemoragičnu groznicu 13. februara u Olamzeu, na granici sa Ekvatorijalnom Gvinejom, rekao je 14. februara regionalni zvaničnik za javno zdravlje Robert Maturin Bidžang.

Kamerun je ograničio kretanje duž granice sa Ekvatorijalnom Gvinejom u pokušaju da izbegne širenje zaraze.

Video: U Kini se celi tržni centri momentalno zatvaraju zbog kovida: Svako ko se zatekne ostaje zaključan

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mihajlo

    25. februar 2023 | 11:38

    Zreli smo za meteor.

  • nest

    25. februar 2023 | 11:42

    ma kako ne postoji, sad ce da vidite kako bili gejts pravi vakcinu za 2 dana i 60% svetske populacije je prihvata kao i onu prethodnu haha kakvi isprani mozgovi.

  • Laki

    25. februar 2023 | 12:19

    Idemo cirkus kolorado ponovo radi!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA