Vreme čitanja: oko 3 min.

U Britaniji 5 centimetara snega napravilo haos: Prava zima će tek da stigne, hladni talas doći će i do Srbije

Vreme čitanja: oko 3 min.

Engleska, ali i cela Britanije poznate su po veoma blagim zimama, a sneg je prava retkost i tokom zimskih meseci

  • 0
Sneg u Bristolu, Engleska Foto: Tanjug/AP

Ovih dana Britanska ostrva na udaru su ledenog talasa, a očekuju se i veoma niske temperature. One su u Škotskoj već pale na ispod minus 10 stepeni Celzijusa, dok je jug zemlje zavejao sneg.

Snažan ciklon koji se prethodnih dana premeštao preko severa Evrope i Skandinavije, danas se svojim centrom nalazi iznad Baltičkog mora. Britanska ostrva nalaze se u zadnjem delu ovog ciklona, pa je do njih severoistočnim strujanjem iz Skandinavije stigla ledena vazdušna masa. Jutros je temperatura u Škotskoj oplala na minus 11 stepeni, a i širom Britanije beleže se veoma niske temperature.

Istovremeno, preko juga Engleske prostire se hladni front, koji donosi sneg, uz temperature oko nula stepeni, dok na obalnom području pada kiša, uz malo više temperature. Na jugu Engleske i na širem području Londona očekuje se da padne od dva do pet centimetara snega, lokalno i do 10, što su rekordne snežne padavine za ovo doba godine. Iako je ovo malo snega, za Britanska ostrva reč je o obilnim količinama, zbog kojih mogu nastati i veće nevolje.

I dok na jugu Engleske pada sneg kao posledica hladnog fronta, na obali Severnog mora, tj. na istoku Engleske očekuje se "morski efekat snega". On nastaje tako što ledena vazdušna masa premeštanjem preko toplije površine Severnog mora postane bogata vodenom parom i donese sneg engleskoj obali Severnog mora. Na ovom području očekuje se od dva do pet centimetara snega.

Engleska, ali i cela Britanije poznate su po veoma blagim zimama, a sneg je prava retkost i tokom zimskih meseci, kao i temperature ispod nula stepeni.

Sneg i led doneli su velike nevolje, naročito u saobraćaju. Očekuje se da sneg do kraja dana potpuno parališe saobraćaj u pojedinim delovima zemlje, a poseban problem biće led na putevima. Sneg će padati i do kraja dana, suvo će biti samo na severu. Na jugu Velsa i na jugozapadu biće toplije, uz jaku kišu i temperaturu oko 10 stepeni.

Veoma loše vreme potrajaće sve do petka. Kiša, susnežica i sneg očekuju se širom Engleske, Škotske, Velsa i Irske, a temperature će se kretati od nula stepeni na severu do 10 na jugu.

U noći ka suboti očekuje se razvedravanje, što će rezultovati ledenom jutru u subotu, a ponegde se očekuju i rekordne niske temperature za mart. Širom Britanije jutaranje temperature biće od minus 10 do minus pet stepeni, u Škotskoj i do minus 15, a temperatura će u "minusu" biti i u Londonu, čak i na obalnom području.

Dobra vest je da već od nedelje stiže osetnije otopljenje. Početkom sledeće sedmice očekuje se uticaj veoma snažnog ciklona sa Atlantika, koji će Britaniji doneti temperaure preko 15 stepeni, obilne kiše i olujne jugozapadne vetrove.

Inače, jako zahlađenje sa snegom iz Britanije i Skandinavije proširilo se i do severa Nemačke i Poljske, a uz obilni sneg temperature su opale ispod nula stepeni. Ovo zahlađenje stići će za vikend i do Srbije, ali u znatno blažem obliku, pa se uz kišu i jak severozapadni vetar očekuje pad temperature za deset stepeni, na planinama sneg, a po prestanku padavina i razvedravanju, u nedelju ujutro očekuje se čak i sneg.

I dok se ovih dana Britanska ostrva suočavaju sa veoma niskim temperaturama sa vrednostima ispod minus 10 stepeni, a na severu Finske i Skandinavije one se spuštaju i ispod minus 30 stepeni, ispred hladnog fronta, koji ovih dana Evropu deli na dva dela, preovladava veoma toplo vreme, pa tako temperature na našem području dostižu polećnih 20 stepeni, a na jugoistoku Španije i letnjih 28 stepeni.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA