Vreme čitanja: oko 2 min.

Direktorka američkih obaveštajaca: Malo verovatno da će Rusija ove godine osvojiti više teritorije

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ona je rekla da je Rusija izbegavala direktan konflikt sa NATO ali da postoji rizik da se to desi

  • 3
Avril Hejns Foto: Tanjug/AP

Američka obaveštajna zajednica smatra da Rusija "verovatno ne želi direktan vojni konflikt sa SAD i snagama NATO, ali postoji potencijal da se tako nešto desi, navodi se u godišnjem izveštaju o proceni pretnji koji je izradila američka Nacionalna obaveštajna agencija (NSA)

"Ruski lideri dosad su izbegavali da preduzimaju akcije koje bi proširile ukrajinski konflikt izvan granica Ukrajine, ali rizik od eskalacije i dalje je značajan", navodi se u izveštaju koji je direktorka NSA Ejvril Hejns predstavila obaveštajnom komitetu Senata, prenosi CNN.

Prema njenim rečima, rat u Ukrajini je postao iscrpljujući i u njemu nijedna strana nema ključnu vojnu prednost, ali će, kako smatra, ruski predsednik Vladimir Putin verovatno nastaviti tako.

"Nakon brojnih poraza i teških gubitaka na ratištu, ne predviđamo da će se ruska vojska ove godine oporaviti dovoljno kako bi ostvarila značajan teritorijalni napredak", rekla je šefica američkih obaveštajaca u Senatu.

Hejns je objasnila i da "nije verovatno da će Rusija ove godine osvojiti značajan deo ukrajinske teritorije".

Kako je naglasila,  čak i ako ruska vojska osvoji Bahmut, verovatno neće moći da održa trenutni intenzitet borbi.

Hejns je ocenila i da Putin nakon što godinu dana nije uspeo da ostvari primarne ciljeve operacije u Ukrajine, sad bolje shvata ograničenja svojih snaga.

"Izgleda da je Putin sad fokusiran na skromnije vojne ciljeve", rekla je ona i dodala da će Rusiji, ako ne pokrene obaveznu mobilizaciju i ne nabavi municiju od trećih strana, biti sve teže da održa sadašnji nivo ofanzivnih operacija.

Kada je reč o Kini, ona smatra da će Peking nastaviti da sarađuje sa Moskvom pokušavajući da se suprotstavi Sjedinjenim Američkim Državama, uprkos međunarodnoj zabrinutosti zbog sukoba u Ukrajini.

Prema njenim rečima, "Kina ostaje prioritet bez premca" za američke bezbednosne službe, jer čini sve da proširi svoju moć i uticaj na štetu SAD. "Sledećih nekoliko godina su kritične i strateška konkurencija sa Kinom i Rusijom će se pojačavati".

Hejns i drugi vodeći zvaničnici obaveštajnih agencija svedočili su danas pred Odborom Senata za obaveštajne poslove o globalnim pretnjama.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Laki suljo

    9. mart 2023 | 07:44

    Nadajmo se da ce stici do berlina

  • Fredy

    9. mart 2023 | 06:32

    Vase i EU propagande i previse, ni ptice vam neveruju vise a kamo li ljudi. idiota

  • 555

    9. mart 2023 | 04:01

    Jedno misli i zna dobro, a govori i laže amerićki narod.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA