Vreme čitanja: oko 2 min.

Ove preokrete niko nije očekivao: Poplave i jaki gromovi i u pustinjama, olujni sistem nadvio se nad Irakom

Vreme čitanja: oko 2 min.

Danas se jaki gromovi očekuju od severa do juga Iraka, a olujama će biti pogođeni mnogi gradovi, među kojima i Bagdad

  • 1
Vremenska prognoza Foto: Shutterstock

Već drugi dan širom Bliskog Istoka besne jake grmljavinske oluje, uz obilne padavine i poplave.  Nažalost, ima i žrtava. Obilne kiše i poplave nisu zaobišle ni prostrane pustinje, a veoma loše vremenske (ne)prilike širom regiona nastaviće se i danas.

Nad jugom i jugoistokom Turske i severom Sirije već drugi dan zaredom nalazi se olujni sistem sa obilnom kišom i jakim grmljavinskim olujama, pri čemu su pale ogromne količine padavina. Ovaj olujni sistem stigao je sa istoka Mediterana.

Lokalno je palo i preko 100 milimetara kiše po kvadratnom metru, pa su nastale poplave i bujice. Najkritičnija situacija je u mnogim predelima, koji su pre mesec i po dana razrušeni u katastrofalnim zemljotresima, u kojima je skoro 50.000 ljudi stradalo, a sada poplave ugrožavaju ta ista područja i brojna naselja. Stradala je najmanje jedna osoba, a devet se vodi kao nestalo.

U toku današnjeg dana snažan olujni sistem premeštaće se preko Iraka. Širom Iraka danas se očekuju veoma obilni pljuskovi sa grmljavinom, uz jak vetar, a kako suvo pustinjsko zemjište nije pripremljeno da prihvati velike količine padavina, očekuju se i poplave. Ono što je interesantno, poplave se očekuju i u pustinjama. Širom Iraka očekuje se i grad, a grad bi mogao da zabeli čak i delove pistinja.

Na području Iraka danas se očekuje od 10 do 50 milimetara kiše po kvadratnom metru, a kako je ponegde reč o prosečnoj količini padavina za celu godinu, reč je o ekstremnim količinama za zemlju gde je kiša i više nego prava retkost.

Danas se jaki gromovi očekuju od severa do juga Iraka, a olujama će biti pogođeni mnogi gradovi, među kojima i Bagdad, Mosul, Kirkuk, Basra. Oluje će biti potencijalno opasne i po ljudske živote.

Nakon Iraka, snažan grmljavinski sistem sa obilnim pljuskoivima pogodiće i Iran, lokalne grmljavinske oluje očekuju se čak i u delovima Kuvajta i Saudijjke Arabije.

Jaki i olujni vetrovi širom Iraka, Sirije, Jordana, Kuvajta i Saudijske Arabije podići će velike količine peska, tako da se širom ovog regiona očekuju i jake peščane oluje.

Stabilizacija i smirivanje vremena očekuje se od sutra.

Područje Bliskog Istoka poznato je po veoma suvoj i toploj klimi, a retke padavine beleže se uglavnom beleže krajem zime i početkom proleća, odnosno u ovom delu godine, ali se veoma retko dešavaju u obilnim količinama. Od aprila do novembra je vedro i vrelo, uz temperature preko 40-45 stepeni, tokom letnjih meseci i preko 50°C.

Zahvaljujući klimatskim promenama, poslednjih godina sve češće ekstremne vremenske prilike, među kojima grmljavinske oluje i kiše pogađaju ova područja i donose poplave. Tokom prošlogodišnjeg leta grmljavinske oluje sa poplavama i uraganskim vetrovima od preko 100 km/h obrušile su se i na Dubaji i na područja koja od aprila do novembra prođu bez kapi kiše, a tada je samo u jednom danu palo kiše koliko u proseku padne za nekoliko godina.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA