≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Odbila dogovoreni brak, pa završila mrtva u kontejneru: Tragična sudbina 20-godišnje studentkinje

Vreme čitanja: oko 3 min.

Muhamed Taru Kan (53) ubio je svoju nećaku Somaju Begum (20) jer je odbijanjem ugovorenog braka osramotila svog oca

  • 2

Muhamed Tarus Kan (53) osuđen je na doživotni zatvor s minimalnom kaznom od 25 godina zbog ubistva svoje nećake Somaje Begum (20) u Hardfordu, Velika Britanija, u julu prošle godine. Somajin "greh" bilo je to što je odbila prisilni brak koji joj je ugovoren s jednim od rođaka.

Tokom suđenja prezentovano je mnogo dokaza, a ključni je bilo snimak bezbednosne kamere na kom se vidi Kan koji automobilom dovozi Somajino telo do brodskog kontejnera, u koji ga je potom i bacio.

Na snimku se vidi kako Kan otvara kontejner noseći rukavice, a kamere su nekoliko sati ranije zabeležile i kako Somaja šeta u smeru svog doma.

Somaja, studentkinja biomedicine na Univerzitetu Lids Beket, pronađena je mrtva nakon jednonedeljne policijske potrage u julu prošle godine. Njeno telo je bilo umotano u prostirku vezanu kanapom, a pronađena je u ulici Ficvilijam, odnosno njenom delu koji se koristi kao odlagalište.

Tužilac je izjavio da je telo pronađeno 11 dana nakon ubistva.

Telo je bilo u raspadnutom stanju, zbog čega nije bilo lako utvrditi od čega je preminula, sve dok na desnoj strani grudi nije otkrivena povreda za koju je utvrđeno da je naneta oštricom dužine 11 centimetara.

Somaja je živela sa dedom i babom nakon što je njenim roditeljima izdat nalog za zaštitu zbog pokušaja ugovaranja prisilnog braka. Zabrana je usledila pošto je Somaja odbila očevu ponudu da se uda za rođaka u Pakistanu kada je imala svega 16 godina.

Sudija je tokom izricanja presude Somaju opisao kao inteligentnu mladu ženu posebnog duha i hrabrosti, a obratio se i Kanu.

"Nikada nećemo saznati šta se dogodilo u Ulici Bini 25. juna, ali smatram da ste ubili svoju nećaku između 15.30 i 17 sati tog poslepodneva. Do tog sam zaključka došao na osnovu svih dokaza u vezi s njenim kretanjem i korišćenja mobilnog telefona. Nako što ste ubili Somaju, stavili ste njeno telo u automobil i prevezli ga do kontejnera, gde ste ga ostavili preko noći. Znamo da je svrha vašeg dolaska u ulicu Ficvilijam bila pronalaženje mesta na koje ste hteli da je bacite", rekao je sudija.

Tužilac je pre izricanja presude rekao da je Somajina smrt bila traumatična nakon nasilnog napada u njenom domu. Kan se izjasnio krivim za ometanje pravde i bacanje tela, kao i uništavanje dokaza, ali je negirao da je kriv za njeno ubistvo.

Kako je konstatovano, njeno ubistvo je bila osveta što je kao 16-godišnjakinja odbila ugovoreni brak, zbog čega je njen otac pobesneo. Tada je njemu i stricu zabranjeno da dolaze u Somajin dom, pošto su imali slične stavove po tom pitanju.

Tužilac je rekao da je stric kobnog dana tri puta posetio Somaju, kao i da je zvao telefonom.

"Ona je oko 15.30 poslala poslednje poruke bliskom školskom prijatelju, a nedugo potom je njen telefon prestao da radi. To se poklopilo s dolaskom strica na njenu adresu nekoliko minuta kasnije. Iako tužilaštvo ne može tačno da kaže kada je Somaja ubijena, možete da zaključite da se nešto značajno dogodilo oko ili nedugo nakon tog trenutka, pošto nakon tog vremena nije bilo nikakve dalje komunikacije između Somaje i bilo koga drugog", konstatovao je tužilac.

Kanov branilac Zafar Ali objasnio je da u zajednici Patan, kojoj je Somaja pripadala, krvna osveta može da traje generacijama i time sugerisao da je njen poniženi otac imao motiv da je ubije. Dodao je i da je Somajin otac uzeo kartu u jednom pravcu za Pakistan nedugo pre početka suđenja, a da porodici nije naveo razlog.

Poroti su izneseni dokazi bili sasvim dovoljni da Somajinog strica osude za njeno ubistvo.

Video: Misterije koje se kriju iza lika Brajana Volša: Prevare, skandali...

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA