≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Električar se pokajao: Na posao došao u majici sa slovom "Z", pa dobio kaznu od 1.500 evra

Vreme čitanja: oko 1 min.

Na sudu je optuženi, koji ima ruske korijene i živi u Nemačkoj od 1992. godine te ima nemačko državljanstvo, objasnio da mu je majicu kupio prijatelj iz Rusije. Rekao je da ju je nosio na posao u znak protesta jer je njegov poslodavac istakauo ukrajinsku zastavu na zgradu firme

  • 11
Električar bandera Foto-ilustracija: Shutterstock

Muškarac iz Visbadena, koji je zaposlen kao električar u jednoj kompaniji u saveznoj državi Hesen, došao je na posao u crnoj majici s velikim printom slova "Z". I skupo je za to platio.

Slovo "Z" koje se nakon februara 2022. prvo počelo pojavljivati ​​na vojnim vozilima ruske vojske u Ukrajini, zatim kao i na brojnim plakatima i propagandnim materijalima širom Rusije kojima su iskazivali podršku svojim jedincima u susednoj državi, koja je više od godinu dana poprište krvavih sukoba.

Upotreba ovog slova kao simbola vojne agresije zabranjena je u javnosti u mnogim drugim zemljama, uključujući Nemačku.

Kako je pojasnila okružna sutkinja Karina Štajnhauzer, inače nema presude višeg suda o ovoj temi, pa se za sada u okrugu Visbaden smatra da se isticanje slova "Z "u javnosti tretira kao krivično delo, budući da  se prema krivičnom zakonu radi o prekršaju iz zakona o javnom redu i miru. Prema dogovoru između tužilaštva i odbrane, nije bilo daljnjeg sudskog postupka jer je prekršitelj pristao da plati kaznu, piše "Frankfurter Allgemeine Zeitung".

On će morati da plati 1.500 evra, a novac će ići neprofitnoj organizaciji "Deutschland hilft" koja, između ostalog, pomaže Ukrajincima.

Na sudu je optuženi, koji ima ruske korijene i živi u Nemačkoj od 1992. godine te ima nemačko državljanstvo, objasnio da mu je majicu kupio prijatelj iz Rusije. Rekao je da ju je nosio na posao u znak protesta jer je njegov poslodavac istakauo ukrajinsku zastavu na zgradu firme.

Na sudu je izjavio da je informacije o tome šta se događa u Ukrajini dobio iz ruskih medija, zbog čega veruje da su vlast u Ukrajini preuzeli nacisti. Rekao je da nije shvatao da je prekršio zakon noseći majicu koja simboliše podršku ruskoj vojsci. Naveo je da žali ne samo zbog izbora odeće, već i zbog izbora medija na koje se oslonio za informacije.

Video: Sve oduševio gest čuvara: Šimpanza pobegla iz zoo vrta, pa prošetala ulicama Harkova

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Febo

    27. mart 2023 | 20:10

    Zapadna demokratiju na delu. Bratuska, pamti I kad dodju tvoji(a doci ce ) naplati im stostruko

  • JA

    27. mart 2023 | 20:24

    Demokratija na delu... Vratiće vas Putin na fabrička podoševanja...

  • РС~СР

    27. mart 2023 | 19:50

    Да је имао неки други знак, нико не би приметио, а камоли да га казни!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA