≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Humza Jusaf novi lider škotskih nacionalista

Vreme čitanja: oko 2 min.

Prvi musliman na čelu jedne velike britanske stranke

  • 6
Hamza Jusuf Foto: Tanjug/AP

Humza Jusaf naslediće Nikolu Sterdžon na čelu škotskih nacionalista.

Jusaf je tokom kampanje viđen kao "kandidat za kontinuitet", što je jaka pozicija s obzirom na trajnu popularnost Nikole Sterdžon među članovima Škotske nacionalne partije, prenosi BBC.

Imao je daleko najviše podrške poslanika, uključujući većinu užeg kruga Sterdžonove. To znači da bi mu trebalo relativno lako da sastavi vladu i ponovo okupi stranku u parlamentu.

On je takođe bio kandidat koji je najbolje pozicioniran da vrati Zelene u vladu, iako se oni danas popodne sastaju da odluče o svojim narednim koracima.

Ali neizbežno je da je margina pobede Jusafa bila kao žilet. Veliki, veliki deo ŠNP glasao je za kandidate koji obećavaju promene, navodi BBC.

Dakle, pitanje će sada biti u kojoj meri "kandidat za kontinuitet" nastoji da se razlikuje od agende svog prethodnika. Da li će nastaviti sa svim njenim politikama ili će nastojati da sebi stvori više identiteta?

A s obzirom na to da je upravo osvojio više od polovine svoje stranke, da li će moći da ponovi popularnost Sterdžonove kod šireg biračkog tela kada se održe sledeći izbori?

Humza Jusaf će naslediti Nikolu Sterdžon na mestu lidera SNP-a i prvog ministra Škotske nakon glasanja članova stranke.

Nikola Stardžon, Škotska Povukla se: Nikola Sterdžon Foto: Profimedia

Jusaf je pobedio rivalke Kejt Forbs i Aš Regan u takmičenju za liderstvo koje je razotkrilo duboke podele unutar stranke.

Ovaj 37-godišnjak je prvi musliman koji će predvoditi veliku britansku stranku.

On bi u utorak trebalo da bude potvrđen za prvog lidera etničke manjine u decentralizovanoj vladi.

Jusaf je trenutno ministar zdravstva Škotske i smatralo se da je preferirani naslednik Sterdžnove, iako ona nije eksplicitno podržala nijednog od kandidata.

O izborima za rukovodstvo odlučivao je sistem jedinstvenog prenosivog glasa, pri čemu je glasalo 50.490 od 72.169 članova ŠNP-a.

Nakon što je Reganova eliminisana u prvom krugu, Jusaf je pobedio Forbsovu sa 52% prema 48% u drugom krugu, pri čemu je Jusaf dobio 26.032 glasa, a Forbs 23.890.

Novi lider ŠNP-a će se u utorak suočiti sa glasanjem u škotskom parlamentu, a gotovo sigurno da će pobediti, pre nego što postane šesti prvi ministar Škotske.

Bio je izraziti favorit na kladionicama, a neki stručnjaci su bili iznenađeni koliko je krajnji rezultat bio blizu.

Govoreći nakon što je rezultat objavljen na stadionu Marejfild u Edinburgu, Jusaf je pozvao stranku da se ujedini iza njega.

Rekao je da će nezavisnost Škotske biti izvojevana i obećao da će pokrenuti kampanju na bazi, dodajući: "Mi ćemo biti generacija koja će izboriti nezavisnost Škotske".

Jusaf je rekao i da su njegovi baka i deda stigli u Škotsku šezdesetih godina prošlog veka, jedva da govore i reč engleskog, i da ne bi verovali "u najluđim snovima" da će njihov unuk jednog dana postati prvi ministar Škotske.

Sterdžonova, koja je bila prva ministarka Škotske sa najdužim stažom, objavila je prošlog meseca da se povlači nakon više od osam godina na tom poslu. Ona je imala najduži premijerski staž i bila je prva žena na toj poziciji.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA