≫ 

Vreme čitanja: oko 5 min.

Gledao "Umri muški", pa ubio svoju bebu staru 24 dana: Uhapšen tek posle ubistava drugog deteta i partnerke

Vreme čitanja: oko 5 min.

Serijski ubica je uhapšen tek nakon osam godina od prvog zločina, a detalji ubistava zapanjili su i najiskusnije policajce koji su radili na tim slučajevima

  • 0
Brus VIlis Umri muški Printskrin: Youtube/Movieclips Classic Trailers

Osam godina bilo je potrebno policiji da razreši tri teška ubistva, smrt dvoje dece i jedne žene, te pokušaj ubistva još jednog deteta i jedne žene, pa da serijskog ubicu konačno pošalje na doživotnu robiju. A prvo od tih ubistava počinjeno je na način koji je i policajce, kada su konačno rešili slučaj, ostavio bez teksta.

Džordan Monahan iz Blekburna, Velika Britanija, godinama je izbegavao pravdu, iako je više puta privođen i saslušavan.

Njegov ubilački niz počeo je, kako je otkriveno, u januaru 2013. godine.

Monahan je u priznanju policiji izjavio da je gledao "Umri muški" nakon što je ugušio svoju ćerku svega 24 dana. Ona je u tom trenutku spavala u korpi pored njega.

Muškarac iz Blekburna će mesecima kasnije biti proglašen krivim i za ubistva svoje bebe Rubi i 21-mesečnog sina Logana, kao i za ubistvo svoje partnerke Evi Adams 2019.

Na šokantnim snimcima iz januara 2018. - pet godina nakon što je ubio svoju 24-dnevnu ćerku Rubi u svojoj kući i ugušio sina Logana na kupalištu, vidi se Monagan kako protestuje zbog svoje nevinosti pred policajcima koji su ga uhapsili.

Dok ga policajci vode u zadnji deo policijskog kombija, Monagan pita: "Sa kojim dokazima ovo radite?"

"Biće vam objašnjeno kada dođete u policijsku stanicu", odgovara jedan policajac.


U isečcima s Monaganovog ispitivanja u policiji, policajac ga direktno pita: "Da li ste odgovorni za smrt Rubi ili Logana?"

Nakon što je Monagan negirao da je odgovoran, policajac ga je upitao šta je radio sa Rubi u noći njenog ubistva na Novu godinu 2013.

On je odgovorio: "Gledao sam TV. Gledao sam 'Umri muški'."

Kada ga je policijac upitao gde je bila Rubi, ubica je odgovorio: "U korpi. I bilo joj je udobno."

U stvarnosti, Monagan je već planirao da ubije svoju ćerku.

Noge bebe, novorođenče Bebu staru svega 24 dana ugušio dok je spavala Foto: Shutterstock

U srceparajućem svedočenju Rubine majke i Monaganove bivše partnerke Lore Grej, ona je opisala kako je izgledala ta noć.

"Deca su bila u krevetu i gledali smo film i dočekali Novu godinu pre nego što sam legla. Džordan je ostao budan da Rubi da njenu flašicu u 2 sata ujutru. Probudila sam se u ranim satima jer je Džordan vikao da ne diše. Otrčala sam dole i videla da je mrtva. Pozvali smo hitnu pomoć i otišla sam sa njom u bolnicu, ali je bilo kasno", rekla je Lora.

Usledila je rutinska policijska istraga i Rubina smrt je pripisana akutnoj bronhijalnoj pneumoniji.

Osam meseci kasnije, Monagan je odveo svog sinčića Logana na lokalno kupalište i ugušio ga u svlačionicama. Ostavio je dete u kolicima sa spuštenim pokrivačem za kišu, tako da je izgledalo kao da je zaspao.

Ispitujući Monagana o smrti njegovog drugog deteta Logana, policajci su ga pitali da li je dete bilo budno kada su napustili kupalište, na šta je on rekao da nije.

"Ne kada sam otišao, zaspao je baš kad smo izlazili", rekao je Monagan.

Glavni nadzornik detektiva Polin Stejbls je izjavila da je policija tražila savet od forenzičkog patologa, pedijatrijskog patologa, neurologa, kardiologa, specijaliste za infektivne bolesti, genetičara, sve kako bi isključili bilo kakav potencijalni prirodni uzrok Rubine smrti.

"Tako da su na kraju sveukupni dokazi podržali teoriju da je Džordan ometao Rubine disajne puteve tako što joj je štipao nos i stavio ruku na njena usta. Sada znamo i da je Džordan otišao na kupalište Vejvs, gurnuo Logana u kolicima u svlačionicu unutar kupališta, proveo neko vreme s njim i tada, verujemo, blokirao Loganove disajne puteve i na kraju ga ubio", rekla je Stejblsova.

"Džordanova fizička reakcija na optužbu je bila - nema emocija. Nema emocija kada prolazi kroz poslednje trenutke njihovog života. Bez emocija kada ponovo proživljava smrt i okolnosti koje okružuju njegove tri voljene osobe", dodala je ona.

Beba u kolicima, kolica Drugo dete ubio je dok je bilo u kolicima Foto: Shutterstock

Nakon što je šest godina izbegavao pravdu, i dok je bio na kauciji za ubistvo svoje dvoje dece, Monahan je ubio svoju novu devojku, 23-godišnju Evi Adams, smrtonosnim koktelom lekova na recept, u oktobru 2019.

Tokom sudskog postupka otkriveno je da su ga policajci uhapsili i ispitivali šest godina ranije nakon Loganove smrti. Ali nisu imali dovoljno dokaza, pa je pušten.

Nakon što su se pojavile dodatne informacije o kolapsu još jednog deteta, čije ime iz pravnih razloga nije saopšteno, policija je ponovo pregledala smrt Rubi, stare 24 dana, i Logana, starog 21 mesec, a 2018. Monagan je uhapšen.

Ali, što je naročito zapanjujuće, tada mu je dozvoljeno da uz policijsku kauciju izađe na slobodu, s tim da je istraga izgledala kao da je odmakla malo dalje.

Do januara 2019, Monagan je bio u vezi sa Evi Adams. Policija je postala toliko zabrinuta za njeno dobro da ju je odvela na bezbedno mesto.

Ali manipulativni Monagan je ignorisao njihova naređenja i nastavio da je viđa. U jednom trenutku, kada je par zaustavljen zajedno u automobilu, on je tvrdio da je ona "neka ptičica koju je upravo upoznao."

Osam meseci kasnije, 24. oktobra 2019, Adamsova je pronađena mrtva nakon očiglednog predoziranja lekovima.

Zapravo, kako je otkriveno, Monagan je ilegalno kupio jake lekove koji se inače izdaju samo na recept. Utvrđeno je da je u krvi Adamsova imala tramadol, diazepam, amitriptilin, zopiklon i pregabalin.

Umrla je od toksičnosti tramadola i diazepama.

Ubica je ponovo uhapšen u januaru 2021. i optužen za sva tri ubistva.

U decembru 2021. godine, nakon 10 nedelja suđenja i 26-satnog većanja, Monagan je konačno osuđen na tri doživotne kazne, sa minimalnim zatvorom od najmanje 40 godina.

Hronologija ubistava Džordana Monahana

Januar 2013. 

  • Monaganova ćerka Rubi umire u njihovoj kući u Blekburnu u Lankaširu u dobi od samo tri nedelje

Avgust 2013

  • Umire Monaganov sin Logan, star 21 mesec. Monagana je policija ispitivala osam sati, ali je pušten
  • Vodi se istraga o smrti dvoje dece. Rubinova smrt se pripisuje bronhiolitisu, a Loganov uzrok smrti je ostao "neutvrđen"
  • Monagan i njegova tadašnja partnerka, Laura Grej, biološka majka dece, podvrgavaju se genetskim testovima kako bi se utvrdilo da li je decu ubila nasledna bolest

Januar 2018.

  • Monagan je ponovo uhapšen i ispitan, nakon incidenta sa drugim detetom
  • Policija sada otvara istragu o smrti dvoje dece, a Monagan je uhapšen pod sumnjom za ubistvo

Januar 2019.

  • Monagan je u tom trenutku u vezi sa Evi. Policija postaje zabrinuta za njeno dobro pa je odvodi na bezbedno mesto

Oktobar 2019.

  • Dok je na kauciji zbog dvostrukog ubistva dvoje dece, Monahanova nova partnerka, Evi Adams, umire od predoziranja drogom.

Period od oktobra 2019. do januara 2019

  • Policija nastavlja istragu
  • Detektivi, koji su ranije upozorili Evie putem sudskog naloga da se kloni Monagana, napravili su proboj
  • U toksikološkim izveštajima otkrivaju da je Evie imala koktel tramadola i diazepama u organizmu

Januar 2021.

  • Monagan je ponovo uhapšen, ali je sada optužen za sva tri ubistva

Decembar 2021.

  • Monagan je osuđen na kaznu doživotnog zatvora

Video: Rekonstrukcija masakra u Nešvilu: Horor je trajao 14 minuta

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA