Vreme čitanja: oko 1 min.

Pojavili se snimci pogibije ruskog blogera: Rekao je "Gle, zlatni Tatarski...", a onda je grunulo

Vreme čitanja: oko 1 min.

Samo nekoliko trenutaka nakon što je uzeo u ruke bistu i prokomentarisao je, Tatarski je poginuo u eksploziji

  • 3
Rusija, eksplozija u kafiću Foto: Tanjug/AP/Alexander Zemlianichenko

Ruski istražitelji danas su optužili 26-godišnju Darju Trepovu za terorizam zbog ubistva vojnog blogera Vladlena Tatarskog u eksploziji bombe u Sankt Peterburgu.

Tatarski, pristalica ruske vojne kampanje u Ukrajini, pravog imena Maksim Fomin, ubijen je u nedelju u eksploziji u kafiću u kojem je trebalo da govori o iskustvima ratnog izveštača u zoni borbenih dejstava u istočnoj Ukrajini.

Trenutak eksplozije snimljen je i objavljen na društvenim mrežama. Tatarski je bio vidno oduševljen bistom koju je dobio na poklon, pa je čak rekao "Gle, zlatni Tatarski", ali je nekoliko trenutaka kasnije ista eksplodirala i ubila ga. Takođe, na snimku se vidi i Trepova koja je sedela u blizini.

Kako je saopšteno, Trepova je optužena za "teroristički čin organizovane grupe koji je uzrokovao namernu smrt". Dodali su da je postupala prema uputstvima ljudi koji deluju u ime Ukrajine.

Kremlj je u ponedeljak objavio da je ubistvo istaknutog ratnog blogera "teroristički čin" i da postoje dokazi da je s time povezana Ukrajina. Optužio je Kijev da je upleten u ubistvo u saradnji s pristalicama ruskog opozicionog čelnika Alekseja Navaljnog, koji se nalazi u zatvoru.

Kafić u kojem se dogodilo ubistvo vlasništvo je vođe "Vagnera", Jevgenija Prigožina, koji međutim smatra da je za odgovorna grupa radikala, a ne Kijev.


Mediji, među kojima je i državna agencija Tass, navode da je Darija Trepova osumnjičena da je na skup donela bombu skrivenu u statui koja je predata blogeru.

Trepova je prebačena iz Sankt Peterburga u Moskvu. Tužioci bi danas trebalo da zatraže od okružnog suda Basmanni da je zadrži u pritvoru pre suđenja.

Ruski predsednik Vladimir Putin u ponedjeljak je posthumno odlikovao Tatarskog. "Za hrabrost i odvažnost iskazanu u obavljanju svojih profesionalnih dužnosti, vojni dopisnik Fomin, Maksim Jurijevič (Vladlen Tatarski) posthumno je odlikovan Ordenom za hrabrost", navodi se u odluci.

Pre Tatarskoga ubijena je Darja Dugina, u eksploziji automobila u blizini Moskve.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Hogar

    4. april 2023 | 19:20

    PROSTO JE NEREALNO KAKO IH UKRAJINCI LAKO UBIJAJU...DZABA SVE BEZBEDNOSNE SLUZBE KAD JE RAD NULA.....NIJE TO ONA STARA NKVD ONI BI TO ZNALI MESEC DANA PRE STA SE SPREMA....MORAJU STARE METIDE DA SE VRATE....

  • 1

    4. april 2023 | 20:16

    Da li su evropci i ameri osudili ovaj cin kao terorizam ili su sad to borci za ljudska prava, koja se bore svim demokratskim sredstvima?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA