Vreme čitanja: oko 1 min.

Italija u problemu zbog sve većeg priliva migranata: Uvedeno vanredno stanje

Vreme čitanja: oko 1 min.

Prema zvaničnim podacima, oko 31.000 migranata stiglo je u Italiju od početka godine

  • 0
Migranti, Italija Foto: Tanjug/AP

Italijanska vlada proglasila je šestomesečno vanredno stanje zbog kontinuiranog velikog priliva migranata. Biće imenovan specijalni komesar vlade koji će se time baviti i za sada će na raspolaganju imati pet miliona evra, javila je italijanska državna televizija, prenosi nemački javni servis ARD.

Tokom vanrednog stanja, vlada može da donosi mere dekretom, čime se zaobilazi obično dug parlamentarni proces za finansiranje i propise.

"Da bude jasno, ovo ne rešava problem, njeno rešenje zavisi od razumne i odgovorne intervencije Evropske unije", rekao je ministar civilne zaštite Nel Musumesi.

Vlada premijerke Đorđe Meloni, kao i druge države na spoljnim granicama EU, uglavnom je bezuspešno zahtevala solidarnost i pomoć od drugih država članica.

Takođe su potrebne "nove strukture, pogodne kako za smeštaj, tako i za repatrijaciju, odnosno deportaciju migranata koji nemaju uslove za boravak u Italiji" u Italiji, navodi se u saopštenju vlade.

U vladinim krugovima se govori da će vanredno stanje omogućiti da se brže vrše deportacije migranata. Pre stupanja na dužnost, Meloni je obećao da će obuzdati imigraciju.

Prema zvaničnim podacima, oko 31.000 migranata stiglo je u Italiju od početka godine, spasenih na moru od strane italijanske mornarice i obalske straže ili privatnih humanitarnih organizacija.

U prethodne dve godine bilo ih je oko 8.000 u istom periodu.

Do sada su afrički migranti pretežno kretali sa obale zapadnog dela Libije, a u poslednje vreme hiljade kreću i iz Tunisa - jer je odatle do italijanskog ostrva Lampeduze „samo" 150 kilometara.

(Telegraf.rs)

Video: Ovako izgledaju uređaji za sprečavanje ilegalnih migracija

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA