≫ 

Vreme čitanja: oko 6 min.

Rusi očekuju strahovit ukrajinski napad: Izgrađeno 800 kilometara odbrambenih linija zbog najavljene kontre

Vreme čitanja: oko 6 min.

800 kilometara rovova, protivtenkovski rovovi, zmajevi zubi (armirano-betonske prepreke za ometanje oklopnih vozila), betonska mitraljeska gnezda i bunkeri danas čine odbrambenu liniju koja štiti teritoriju koju je Rusija okupirala u Ukrajini

  • 12
Ukrajinska vojska, rat u Ukrajini Tanjug/AP

Ništa slično nije viđeno u Evropi od 1945. godine, javlja španski "El Pais".

Najbliže se može naći samo u istorijskim knjigama ili na turističkim putovanjima prlikom posete Zigfridovoj liniji ili Gotskoj liniji, koje su izgradile nemačke snage pre i tokom Drugog svetskog rata: 800 kilometara rovova, protivtenkovski rovovi, zmajevi zubi (armirano-betonske prepreke za ometanje oklopnih vozila), betonska mitraljeska gnezda i bunkeri danas čine odbrambenu liniju koja štiti teritoriju koju je Rusija okupirala u Ukrajini. Od prošlog leta, ruske snage su gradile ogromnu odbrambenu barijeru kako bi sprečile očekivanu ukrajinsku kontraofanzivu. U međuvremenu, Kijevski saveznici ubrzavaju isporuku teških oklopnih vozila dizajniranih upravo za prevazilaženje ovih odbrambenih mera.

Oružane snage Ukrajine suočavaju se sa titanskom borbom da ponovo osvoje teritoriju koju je Rusija osvojila od početka invazije u februaru 2022. Operacija će zahtevati znatno više trupa, tenkova i vazdušne podrške nego što je bilo raspoređeno prošlog leta i jeseni kada je Kijev pokrenuo uspešne kontraofanzive u provincijama Harkov i Herson. U to vreme, ruska vojska se povlačila i nije imala vremena da se ukopa duž odbrambenih linija. Ukrajinskim snagama je bilo dovoljno da izvedu napade sa malim pešadijskim jedinicama uz podršku lakih oklopnih vozila koristeći taktiku "pucaj i beži" da probiju ruske položaje. Strategija Kijeva u tim kontranapadima bila je zasnovana na vojnoj doktrini NATO-a, dajući autonomiju komandantima bataljona na terenu i pride praćena visokopreciznom artiljerijom koja je udarala po ruskim pozadinskim snagama i linijama snabdevanja.

Panorama sa kojom se sada suočava ukrajinska vojska je znatno komplikovanija, objašnjava španski list.

Širom okupiranih teritorija – na linijama fronta, ali i u gradovima iza njih – Rusija je podigla odbrambene barijere kakve u Evropi nisu viđene od Drugog svetskog rata.

Havijer Džordan, profesor političkih nauka na Univerzitetu u Granadi u Španiji i direktor grupe za analizu odbrane "Global Strategy", i Stiven Bidl, profesor na Univerzitetu Kolumbija, napravili su poređenje u studiji objavljenoj prošlog novembra. "Nema kvalitativnih razlika u ovim odbrambenim strukturama u odnosu na Drugi svetski rat", kaže Jordan u razgovoru za "El Pais".

1. Stepove i Ternuvate

Ruske trupe su iskopale kilometarski protivtenkovski jarak na lokalitetu ove dve farme i podigle tri artiljerijska uporišta nekoliko kilometara iza njega, čineći osnovnu odbrambenu liniju.

2. Tokmak

Strateški grad Tokmak nalazi se 20 kilometara jugoistočno od farmi Stepove-Ternuvate. Ovde su ruske snage konstruisale složeniji sistem sa nekoliko linija odbrambenih pozicija.

Ova moderna verzija Zigfridove linije proteže se od granice Rusije sa Ukrajinom u provinciji Luganjsk na severoistoku kroz okupirane teritorije Donjecka i Zaporožja, prateći tok reke Dnjepar dok prolazi kroz grad Herson i završava se na ulazu na poluostrvo Krim. Prema Džonu Helinu, finskom istoričaru i vojnom analitičaru, ruske snage su takođe utvrdile gradove kako bi ih pretvorile u uporišta iza linija, koje će ukrajinske snage morati da zauzimaju jedno po jedno kako bi izbegle da ostave neprijateljske jedinice u sopstvenoj pozadini.

Odbrambene prepreke koje postavlja Rusija slične su onima koje su bile postavljene pre 80 godina, kaže Helin, iako ih je lakše savladati. Na primer, zubi zmaja koji se postavljaju nisu ukopani u zemlju kao tokom Drugog svetskog rata, već su postavljeni na površinu i mogu se lako ukloniti bagerom. Izgrađeni bunkeri su takođe sličnog dizajna, bez podzemnih temelja ili utvrđenih zidova: oni su montažni i postavljeni su uglavnom duž puteva kako bi se obezbedio zaklon snajperistima.

Međutim, ruska odbrambena linija ostaje strašna, kako je 12. aprila primetila britanska obaveštajna služba, pre svega na Zaporoškom frontu, gde se očekuje ukrajinska kontraofanziva ka Melitopolju i Azovskom moru. U Zaporožju i okupiranoj oblasti Hersonske gubernije, Rusija je izgradila tri paralelne odbrambene linije dužine 120 km, svaka udaljena oko 15 kilometara i sve po istom sistemu: prva linija borbenih rovova sa bodljikavom žicom, ispred po minskim poljima; zatim zmajevi zubi, protivtenkovski rovovi i još rovova sa dodatnim pozicijama za ukopane tenkove koji će delovati kao artiljerija.

NATO pojačava isporuku oklopa

Australijski general-major Mik Rajan je 4. aprila u jednoj od svojih periodičnih analiza rata primetio značajnu promenu u materijalu koji Ukrajini dostavljaju njeni NATO saveznici: po prvi put od početka sukoba, vozila posebno dizajnirana za savladavanje protivoklopnih prepreka su postala prioritet, kao i oprema za inženjerce, kao što je plastični eksploziv C-4 za probijanje puteva kroz betonske blokove. Vašington je obezbedio MRAP, koji su napravljeni da izdrže eksplozije mina; vozila sa lopatama za detoniranje mina; gusenična vozila sa eksplozivnim punjenjem M-58, koja horizontalno detoniraju mine i uništavaju zmajeve zube, i oklopna vozila M-60 sa pokretnim mostovima za savladavanje rovova i protivoklopnih rovova. Nemačka je poslala mobilne oklopne mostove "Biber" i vozila za čišćenje mina "Visent-1". Litvanija je obezbedila oklopna vozila otporna na mine i Finska tenkove "leopard" prilagođene otvorenim rutama kroz minska polja, dok je Holandija poslala "Bredli" mostove i pontone M-3 za iskrcavanje na reci, a Francuska amfibijske oklopne transportere pešadije AMKS-10P.

Kijev razmišlja o mogućnosti pokušaja amfibijskog napada na južni front, prelaska reke Dnjepar, što je opcija koju većina analitičara koje je konsultovao ovaj list smatra praktično nemogućim: korito Dnjepra dokkod Hersona je duže od dva kilometra. Guverner kog je postavila Moskva na anektiranim teritorijama Hersona, Vladimir Saldo, izjavio je da Kijev gomila amfibijske snage na zapadnoj obali reke.

Pokušaj ofanzive na više linija rovova, minskih polja i prepreka sa mitraljeskim gnezdima nije efikasan bez dovoljne artiljerijske podrške, primećuju Džordan i Helin. Direktor Globalne strategije ističe da je i moral vojnika koji se brane takođe važan faktor. U ofanzivi u Harkovu, eliminisanje ruskih komandanata bilo je odlučujuće zbog stroge hijerarhijske strukture ruske vojske. Kada je komandni lanac uništen, vojnici su napustili položaje.

"Nema teže misije od planiranja i izvođenja kombinovanog napada na niz prepreka", napisao je general Rajan. Džordan se slaže, ističući izuzetan nivo profesionalizma koji je potreban za koordinaciju svih rodova vojske uključenih u napad kao što je ukrajinska kontraofanziva. Analitičar smatra da bi ukrajinska vojska trenutno mogla da premaši superiornost od tri prema jedan u broju trupa koje vojna teorija propisuje kao neophodnu u ofanzivnim operacijama. U svakom slučaju, dodaje Džordan, broj žrtava i materijalnih gubitaka biće ogroman.

"Spor napredak uz veliku cenu"

U eseju objavljenom u analitičkom časopisu "War on the Rocks" prošlog novembra, Bidl je izjavio da ravnomerna ravnoteža suprotstavljenih snaga do sada tokom rata nagoveštava da će kontraofanziva postići skromne dobitke: "Gde je odbrana bila duboka, podržana operativnim rezervama i dobro pripremljenu linija fronta, uspešni blickrigovi su bili praktično nemogući nakon više od jednog veka tehnoloških promena. Dobro obučeni i usmereni napadači sa brojčanom nadmoći", napominje profesor s Univerziteta Kolumbija, "mogu da postignu napredak na terenu, ali sporo i uz veliku cenu."

Kada suprotstavljene snage nisu ujednačene, nikakva odbrambena priprema nije dovoljna. Helin navodi primer prvog Zalivskog rata (1990-1991), kada je, nakon invazije na Kuvajt, koalicija predvođena Sjedinjenim Državama napala Irak. Finski stručnjak ističe da je vojska Sadama Huseina izgradila stotine kilometara utvrđenih rovova koje je za nekoliko sati zbrisala američka vazdušna nadmoć. I, upozorava Helin, ovo je primarni problem Ukrajine: Kijev nema vazdušnu nadmoć da uništi ruske linije snabdevanja, artiljeriju i tenkove. Međutim, kako Džordan primećuje, Kijev ima prednost u pogledu preciznih projektila, kao što su HIMARS, koje su se za njegove oružane snage pokazale veoma efikasnim u ometanju linija snabdevanja i pogađanja deponija goriva i skladišta oružja iza ruskih linija.

Prema konsultovanim stručnjacima, pobednik će biti strana koja najbolje uspe da koordiniše različite rodove svojih oružanih snaga.

Kontraofanziva je ključna za Ukrajinu, jer ako napad posustane na odbrambenim linijama Rusije, gde će biti koncentrisana elita kijevske vojske, to će potencijalno pružiti zlatnu priliku Rusiji za kontranapad i osvajanje zemlje po prvi put od početka invazije. Ako se to dogodi, Helin veruje da će više od 30 lovaca MiG-29 koji se Kijevu isporučuju iz Poljske i Slovačke biti rezervisano za spas situacije, a možda i sudbine same Ukrajine.

(Telegraf.rs)

Video: Baka na kolenima dočekala unuka koji je ukrajinski vojnik: Snimak iz Hersona se širi po mrežama

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dušan

    18. april 2023 | 14:13

    Šta vi pratite i koga? Krenuli su zapadnjaci i beda ukrainska....a što snimke ne pokažete kako su krenuli i šta ih je zaustavilo?

  • Deki

    18. april 2023 | 11:53

    Nijedna odbrambena linija nije zadržala napadača, pre ili kasnije popustiće negde. Rusija je uhvatila preveliku žabu, ne može da je proguta udaviće se a ne može da je pusti jer pobeže a druge nema.

  • Ok, ukrosi napadaju i prodju dalje, i sta onda.

    18. april 2023 | 16:05

    Da kazemo da ce pobediti, izgubice toliko, da im je bolje da ne rade apsolutno nista. Ali eto spanci znaju za odbranu rusa, taktiku ukrosa, sad sednemo i jedemo kokice. Kako rece jens, imam 3 milijarde vojnika, i osta ziv. Bbc i druge dijareje zapada, necu da komentarisem.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA