Vreme čitanja: oko 1 min.

Poljska gradi elektronske barijere na granici s Rusijom: "Ovo će biti najbolje obezbeđena granica EU"

Vreme čitanja: oko 1 min.

"Naša istočna granica biće savršeno pripremljena za sve vrste nezakonitih radnji u vezi sa kriznim situacijama sa našim istočnim susedima", rekao je poljski ministar unutrašnjih poslova Mariuš Kaminski

  • 6

Poljska je započela izgradnju elektronske barijere - koju čine kamere i senzori - duž granice sa Rusijom. Radovi bi trebalo da budu završeni do jeseni, objavila je Granična straža Poljske.

"Uveren sam da će to biti najbolje obezbeđena granica Evropske unije", rekao je ministar unutrašnjih poslova Mariuš Kaminski, najavljujući planove.

"Imaćemo punu kontrolu nad onim što se dešava na granici sa Rusijom", dodao je on.

"Naša istočna granica biće savršeno pripremljena za sve vrste nezakonitih radnji u vezi sa kriznim situacijama sa našim istočnim susedima", dodao je on.

Poljska će postaviti oko 3.000 kamera duž granice, koja se proteže oko 200 kilometara duž ruske eksklave Kalinjingrad. Barijera će takođe biti opremljena perimetarskim sistemom koji analizira vibracije, prenosi Poljski radio.

"Zahvaljujući tome, a da nismo fizički na granici, moći ćemo da je nadgledamo 24 sata dnevno, sedam dana u nedelji. Imaćemo informacije o svakom kretanju", rekla je portparolka granične policije Ana Mihalska. Ona je dodala da će "životinje moći slobodno da pređu barijeru".

Ugovor za posao, koji izvodi proizvođač sigurnosnih sistema, Telbud S.A., iznosi preko 373 miliona zlota (80,76 miliona evra).

Nove bezbednosne instalacije na granici sa Rusijom prate slične mere preduzete prošle godine na granici Poljske sa Belorusijom.

Te mere su odgovor na pokušaje desetina hiljada migranata i izbeglica - uglavnom sa Bliskog istoka, Azije i Afrike - da pređu iz Belorusije u Poljsku uz ohrabrenje i pomoć beloruskih vlasti.

Prošle godine, nakon zabrinutosti da bi Rusija mogla da pokuša da izgradi slične prelaze preko svoje granice sa Poljskom, poljski ministar odbrane naredio je izgradnju barijere od žilet-žice duž granice.

(Telegraf.rs)

Video: Neredi na belorusko-poljskoj granici: Migranti probili ogradu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Febo

    21. april 2023 | 13:15

    Jel zaustavlja I super sonicne rakete

  • Sale71

    21. april 2023 | 18:21

    Ne treba vam,oni će ovim tempom stići do vas za 700-800 godina,pod pretpostavkom da im brojno stanje ne opada.

  • Oprem spremili sebi ausvic 4000.

    21. april 2023 | 23:46

    Bolje na vreme. Kad krenu rusi, da se bace u krematorijum, preventivno.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA