≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Peskovljev sin priznao da se sa Vagnerovcima borio u Ukrajini: Dobio sam medalju za hrabrost, otac je pomogao

Vreme čitanja: oko 2 min.

Nikolaj Peskov rekao je da je koristio lažnu ličnu kartu tokom boravka u Ukrajini kako bi sakrio identitet

  • 5

Nakon što je prvi čovek Vagnera izjavio da se uz njegove plaćenike u Ukrajini borio i sin portparola Kremlja Dmitrija Peskova, tu informaciju je potvrdio i Nikolaj Peskov (33).

Peskovov sin rekao je za Komsomolskaja Pravdu da je bio u Vagneru i služio u Ukrajini gotovo šest meseci, piše BBC.

"To je bila moja dužnost, nisam mogao da sedim sa strane i gledam kako prijatelji i drugi odlaze u Ukrajinu", rekao je.

Privatna vojska Vagner optužena je za ratne zločine i zlostavljanja u Ukrajini. Među Vagnerove plaćenike regrutovano je više hiljada osuđenika iz zatvora, nakon što je grupa pretrpela teške gubitke. Retkost je da se član ruske elite pridružiti ovoj grupi. Mnogi od njih otišli su u inostranstvo kako bi izbegli regrutaciju u regularnu vojsku.

Nikolaj Peskov, tečno govori engleski jer je nekoliko godina u mlađim danima proveo u Londonu. Radio je kao dopisnik ruske državne televizije RT.

I on i njegov otac su pod američkim sankcijama. U intervjuu za prokremaljski dnevnik Komsomolskaja Pravdu rekao je da je njegova odluka bila da se pridruži Vagneru, ali nije znao kako da to učini.

"Zato sam se obratio svom ocu i on mi je pomogao", rekao je mlađi Peskov.

"Dobio sam medalju za hrabrost"

Rekao je da je koristio lažnu ličnu kartu kako njegovi saborci ne bi saznali za njegove veze s Kremljom. U intervjuu nije otkrio to lažno ime jer bi u nekom trenutku u budućnosti mogao ponovo da ga upotrebi.

BBC nije uspeo da proveri njegovu tvrdnju da je služio s Vagnerovcima.

Tvrdnja Nikolaja Peskova podudara se s velikom akcijom regrutovanja nove vojske, s ruskim državnim oglasima koji pozivaju muškarce da izvrše svoju dužnost prema domovini tokom "specijalne vojne operacije" u Ukrajini. Deseci hiljada muškaraca pobeglo je iz Rusije prošle godine kako bi izbegli da budu regrurtovani, nakon što je Putin potpisao zakon o delimičnoj mobilizaciji.

Nikolaj Peskov nije otkrio gde je točno služio u Ukrajini. Šef Vagnera Prigožin je za ruske medije rekao da je Peskov, nakon što se pridružio grupi s lažnim dokumentima, prošao tronedeljnu obuku. Prigožin je naveo da je Peskov bio u Lugansku i da je pokazao hrabrost i junaštvo "kao i svi ostali".

Prigožin tvrdi da ga je portparol Kremlja zamolio da uzme njegovog sina kao običnog artiljerca. Nikolaj Peskov je rekao da je ove godine dobio medalju za hrabrost.

"To se dogodilo nakon što je cela moja ekipa postigla podvig, ali ne mogu reći više od toga", rekao je Peskov.

(Telegraf.rs)

Video: Rusija: Desant taktičkih vazdušno-desantnih trupa na vežbi „Saveznička odlučnost"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA