≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Amerikanac izmislio da je ratni heroj, pa otišao da se bori u Ukrajini: Ko je čovek kojem je verovao ceo svet?

Vreme čitanja: oko 2 min.

Nakon što je otkriven, Džejms je rekao da nije očekivao da će njegove laži dovesti do problema

  • 5

Muškarac iz Konektikata koji se sada bori u Ukrajini, decenijama je lagao da je ratni heroj. Kada je njegova supruga saznala za laži, ostavila ga je.

Džejms Vaskez (48), bio je jedan od najkvalifikovanijih američkih vojnika koji su otišli u Ukrajinu kada je Rusija u februaru prošle godine napala ovu zemlju. On je nekoliko purta objavljivao fotografije sa fronta, a takođe je tvrdio da ima pristup američkom oružju.

U više navrata je tvrdio da je odlikovani narednik američke vojske koji herojski deli svoje neprocenjive veštine sa putovanja po Iraku i Avganistanu.

"Bio sam u Kuvajtu tokom Pustinjske oluje, a bio sam u Iraku posle 11. septembra... Ovo je sasvim drugačije", hvalio se Vaskez u jednom onlajn intervjuu moleći da mu pošalju sredstva za pomoć njegovim ratnim drugovima u Ukrajini.

Međutim, ovaj građevinski radnik iz NorFolka je u međuvremenu priznao Njujork tajmsu da je decenijama pogrešno predstavljao svoj vojni dosje i izbačen je iz vojnih rezervi pre nego što je uopšte krenuo u rat.

Pentagon je potvrdio da on nikada nije bio raspoređen i da je bio samo vojnik prve klase, imao je jedan od najnižih činova i nije bio narednik koji se borio u ratu.

"Morao sam da izgovorim milion laži da bih napredovao", rekao je Vaskez za medije, odbijajući da objasni zašto je izbačen iz vojske, gde se specijalizovao za popravke goriva, a ne za borbu.

Nakon što je otkriven, rekao je da nije očekivao da će njegove laži dovesti do ovoga.

Njegovo priznanje bilo je još veći šok za njegovu, sada već bivšu ženu Tinu Vaskez, koja je ponosno rekla za Post kada je njen muž prvi put odleteo u Ukrajinu jer je borba u njegovoj krvi.

"Učinio je istu stvar posle 11. septembra, hteo je da pomogne. On je takav, on je moj heroj", rekla je tada.

U ponedeljak je za NY Post rekla da je bila šokirana kada je pročitala ispovest svog muža.

"Za mene je to bilo jednostavno poražavajuće. Sve je prevario. Verovao sam mu. Ratne priče koje su se navodno desile izmamile su mu suze na oči. Osećala sam se užasno zbog onoga kroz šta je morao da prođe, a onda sam otkrila da je sve to bila samo laž", rekla je ona.

Ona kaže da su u braku bili 11 godina, ali da je konačno shvatila da ne poznaje čoveka za kog se udala.

Ona je podnela zahtev za razvod iz drugih ličnih razloga prošlog jula kada je Vaskez objavio da se vraća u Ukrajinu po drugi put nakon nekoliko meseci boravka u SAD. Razvod je sada okončan.

Post nije mogao odmah da kontaktira Vaskeza, koji je od tada deaktivirao Tviter nalog koji je koristio da deli svoje sada sumnjive priče o sukobu zajedno sa ukrajinskim ekstremno desničarskim bataljonom "Da Vinčijevi vukovi".

"On je sada duh, niko ne zna gde je", rekla je njegova bivša supruga, rekavši da bivši prijatelji takođe nisu mogli da dođu do njega, ali veruju da se sada vratio u SAD.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • A. P

    25. april 2023 | 09:52

    Laz Amerima postala dusevna hrana, postali su zavisnici hranecise lazima.

  • Hahaha 🤣

    25. april 2023 | 17:07

    Eroj

  • Debil na kilometar kubni hektara njive.

    25. april 2023 | 16:29

    I jos amerikanac. A zelenski hteo da ga salje u sibir.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA