Vreme čitanja: oko 2 min.

Proruski oligarh krije se u Švajcarskoj? Zovu ga "Putinov bič", redovno služi mise u crkvi u Cirihu

Vreme čitanja: oko 2 min.

Od početka aprila, Novinski se pojavljivao na gotovo svakoj propovedi u oltaru, uključujući i stajanje u oltaru kao protođakon tokom proslave Uskrsa

  • 2

Jedan od najuticajnijih ukrajinskih oligarha našao se na meti organa za sprovođenje zakona od početka ruskog rata u Ukrajini. Vadim Novinski se otada krije - i navodno se pojavio u Cirihu.

Kako prenosi "SonntagsZeitung", on navodno redovno služi mise u ruskoj pravoslavnoj crkvi. Od početka aprila, Novinski se pojavljivao na gotovo svakoj propovedi u oltaru, uključujući i stajanje u oltaru kao protođakon tokom proslave Uskrsa.

Švajcarski medij piše da nije slučajno što se Novinski sakrio. Do 2014. godine, oligarh rođen u Rusiji radio je kao poslanik proruske "Partije regiona" u Kijevu. On je viđen kao muškarac koji "vuče konce" u pozadini i stara se da poslanici slede prorusku partijsku liniju. Zato su mu mediji dali nadimak "bič Kremlja" ili "Putinov bič".

Gde se zaista nalazi Novinski?

Prema pisanju "SonntagsZeitung", Novinski je takođe osnovao razne ofšor kompanije u inostranstvu.

Između ostalog, navodi se da poseduje nekoliko kompanija na britanskim Devičanskim ostrvima. Pored toga, bio je i suvlasnik Azovske čeličane, koja je kroz rat postala poznata kao tvrđava poslednjih ukrajinskih branilaca u gradu Mariupolju.

Javno, Novinski je na strani Ukrajinaca. Ipak, bio je član proruske opozicije sve do ostavke u leto 2022. godine. Ukrajinske vlasti pokrenule su istrage, među kojima je i ona za "pomaganje agresorskoj državi".

Ukrajinska tajna služba je izvršila pretres u sedištu kompanije Novinski 10. aprila. Tri dana kasnije, sredstva oligarha su zamrznuta.

Sam oligarh je u to vreme odavno nestao. Video snimci koji je objavio "SonntagsZeitung" prikazuju Novinskog na sajmovima u Cirihu početkom aprila.

Kiril je takođe bio u Švajcarskoj

Prema pisanju ukrajinskog lista, proruski oligarh je možda namerno izabrao Švajcarsku kao mesto za skrivanje.

Ruska pravoslavna crkva u Švajcarskoj ordžava bliske veze sa Rusijom, sve do poglavara crkve. Ruski poglavar crkve, patrijarh Kiril I (76), na primer, ima dugu istoriju u Švajcarskoj i propovedao je, između ostalog, u Ženevi. Osim toga, navodi se da je špijunirao za rusku tajnu službu KGB u ovoj zemlji.

Kiril se smatra bliskim saveznikom Vladimira Putina. Njegove poruke, uvek u skladu sa politikom Kremlja, čitane su na službama u crkvi u Cirihu.

Proruski oligarh Novinski rekao je za "SonntagsZeitung" da želi da se vrati u svoju zemlju "čim okolnosti budu dobre", ali nije tačno rekao šta to znači.

Pored toga, oligarh je pred Uskrs izjavio da je samo "prolazio" - mada se to ne poklapa sa snimcima sa sajmova na kojima je viđen.

(Telegraf.rs)

Video: Putin dočekao Si Đinpinga, zbog ovog snimka svet ponovo spekuliše da je bolestan: Procenite sami

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA