Vreme čitanja: oko 2 min.

Panika u Kremlju zbog naloga za hapšenje Vladimira Putina? "Ovo je poziv na rušenje vlasti u Rusiji"

Vreme čitanja: oko 2 min.

Pojavila se zabrinutost zbog političke stabilnosti, Putinovog imidža na svetskoj sceni i njegove nemogućnosti da putuje u druge zemlje koje bi to mogle da pokušaju da sprovedunalog za hapšenje

  • 36
Vladimir Putin mapa sveta Foto: Tanjug/AP, Pixabay

Iza kulisa u Kremlju vlada panika zbog odluke Međunarodnog krivičnog suda (MKS) da izda nalog za hapšenje ruskog predsednika Vladimira Putina zbog navodnih ratnih zločina u Ukrajini, kažu sadašnji i bivši ruski zvaničnici koji su razgovarali za "The Moscow Times".

Neposredno nakon što je MKS objavio nalog za hapšenje, izdat zbog Putinove navodne umešanosti u nezakonito deportovanje dece iz Ukrajine i njihovu kidnapovanje, Kremlj je organizovao poseban sastanak na kojem je razgovarao o odgovoru Rusije, navodi se u izveštaju.

Pojavila se zabrinutost zbog političke stabilnosti, Putinovog imidža na svetskoj sceni i njegove nemogućnosti da putuje u druge zemlje koje bi to mogle da pokušaju da sprovedunalog za hapšenje, navode izvori koji su razgovarali za "Moscow Times". Na sastanku su, kako se izveštava, učestvovali oficiri Federalne službe bezbednosti (FSB) kako bi se razgovaralo o unutrašnjoj stabilnosti.

Jedan poslanik iz vladajuće partije Jedinstvena Rusija zabrinut je da nalog za hapšenje ima za cilj smenu režima u Rusiji.

"Ovo je u suštini poziv na rušenje vlasti u Rusiji", rekli su oni.

Prijavljena zabrinutost unutar Kremlja je u oštroj suprotnosti sa slikom na koju Moskva šalje u svet po tom pitanju. Zvaničnici ruske vlade su radili na tome da umanje značaj pretnje poternice MKS-a, a portparol Kremlja Dmitrij Peskov označio je nalog „nečuvenim i neprihvatljivim” i uopšte pravno irelevantnim.

Ali pošto MKS nema moć da sam sprovede svoje naloge, na drugim je zemljama da odluče da li će ga se pridržavati i uhapsiti Putina ako ih poseti. Nekoliko zvaničnika u različitim zemljama — čak i oni koji su nastojali da izgledaju neutralno u ratu u Ukrajini, kao što je Austrija, ili oni koji su se u prošlosti pridružili Moskvi, kao što je Jermenija — naznačili su da će poštovati nalog za hapšenje.

Čini se da bi Putin uskoro mogao da shvati gde može, a gde ne može da putuje, a da ga ne uhapse. Južna Afrika, koja je članica MKS-a i stoga se očekuje da će poštovati svoje naloge, domaćin je konferencije u avgustu kojoj će možda prisustvovati ruski predsednik.

Kremlj je interno nezadovoljan razgovorima o tome da li će on biti uhapšen po nalogu u inostranstvu, rekao je jedan izvor.

"Ovi razgovori prirodno izazivaju nezadovoljstvo Kremlja", rekao je izvor, navodno blizak Kremlju, za "Moscow Times".

(Telegraf.rs)

Video: Ličnosti sveta: Vladimir Putin

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lič

    25. april 2023 | 19:28

    Znaš kad će da ga uhapse? Kad na k.... naraste nokat.

  • Nikolas

    25. april 2023 | 20:13

    SMESNE SU I ZALOSNE NATO FASISTICKE PRETNJE JEDNOJ NUKLEARNOJ SILI KAO STO JE RUSIJA!!! SLAVA PUTINU !!!

  • srecko

    25. april 2023 | 19:37

    On ne mora da putuje nigde svi ce oni jednog dana da dodzu kod njega samo polako

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA