Vreme čitanja: oko 3 min.

Od Kenedija i Klintona do Trampa i Bajdena: Ovo su najmlađi i najstariji predsednici SAD

Vreme čitanja: oko 3 min.

Ako Bajden osvoji drugi mandat, imaće 86 godina kada napusti funkciju predsednika

  • 0
bajden, tramp, kenedi i klinton Foto: Tanjug/AP, Shutterstock, dpa / DPA / Profimedia

Džo Bajden je već najstariji predsednik SAD u istoriji zemlje.

U novembru je postao prva osoba u osamdesetim koja je držala Ovalni kabinet, a ako osvoji drugi mandat, imaće 86 godina kada napusti funkciju predsednika.

To znači da će biti devet godina stariji od Ronalda Regana, koji je imao 77 kada je završio drugi mandat 1989.

Pitanja u vezi sa Bajdenovim godinama opet su počela da kruže nakon što je u utorak saopštio da će se kandidovati za drugi mandat, a nema sumnje da će prestati za vreme kampanje.

Kada Amerikanci izađu na birališta 5. novembra 2024. godine, Bajden će imati 81 godinu i dve nedelje kasnije napuniće 82.

Donald Tramp, koji vodi na polju Republikanskih kandidata, ima 76 godina. Ako i on i Bajden pobede u dobijanju partijskih nominacija, znači da će obojica kandidata koja pretenduju na Belu kuću biti rođena u 1940.

10 najstarijih predsednika u istoriji SAD

Džo Bajden je imao 78 godina kada je inaugurisan u januaru 2021. godine, što mu je donelo titulu najstarijeg predsednika u istoriji. Rođen je 20. novembra 1942. godine, kada su SAD i dalje učestvovale u Drugom svetskom ratu.

Džo Bajden Foto: Tanjug/AP

20. novembra 2022. godine postao je prvi lider Ovalne kancelarije koji je proslavio 80. rođendan. Ukoliko osvoji drugi mandat, na njegovom kraju imaće 86 godina.

Donald Tramp je imao 70 godina kada je ušao u Ovalnu kancelariju 2017. godine nakon što je pobedio Hilari Klinton na izborima 2016. Ukoliko osvoji drugi mandat, imaće 78 godina i biće drugi najstariji predsednik u istoriji nakon Bajdena.

Donald Tramp Foto: Tanjug/AP

Ronald Regan je preuzeo funkciju u januaru 1981. godine nakon što je pobedio Džimija Kartera, imao je 69 godina.

Preživeo je pokušaj atentata u prvom mandatu a kancelariju je napustio krajem drugog kada je imao 77 godina.

Dijagnostikovana mu je Alchajmerova bolest 1994. i umro je 2004. kada je imao 94.

Vilijam Henri Harison je imao 68 godina kada je izabran za devetog predsednika 1841. Rođen 1773, imao je titulu najstarijeg predsednika 140 godina, dok je nije preuzeo Regan.

Bio je nastariji, ali i predsednik sa najkraćim mandatom. Umro je posle 32 dana od pneumonije. Veruje se da se prehladio kada je govorio dva sata na inauguraciji bez kaputa ili šešira.

Džejms Bjukenan je imao nadimak stari Bak kada je izabran za predsednika 1857. godine sa 65 godina.

Džordž H. V. Buš je preuzeo kancelariju 1989. godine kada je imao 64. Bio je poznat po tome što je voleo rizične i opasne aktivnosti, a umro je 2018. sa 94 godine.

Zakari Tejlor je imao 64 kada je izabran za predsednika 1849. godine. Umro je samo dve godine kasnije, 1951.

Dvajt Ajzenhauer je imao 62 godine kada je postao predsednik 1953. Služio je dva mandata i napustio je kancelariju sa 70 godina.

Dwight D Eisenhower, Dvajt D Ajzenhauer Foto: Tanjug/AP

Endru Džekson je bio sedmi predsednik SAD i inaugurisan je 1829. kada je imao 61. Na kraju svog drugog mandata imao je 69.

Džon Adams je imao 61 godinu kada je pobedio Tomasa Džefersona i postao predsednik 1796.

I on i Džeferson preminuli su 4. jula 1826, na godišnjicu potpisivanja Deklaracije nezavisnosti.

Najmlađi predsednici SAD

Teodor Ruzvelt je imao 42 godine kada je postao predsednik SAD nakon što je na to mesto došao posle atentata na predsednika Vilijama Makinlija.

Džon F. Kenedi je najmlađa osoba koja je postala predsednik na izborima. On je inaugurisan kada je imao 63 godine. Kenedi, koji je ubijen u 46. godini, bio je najmlađi predsednik na kraju svog mandata, a životni vek mu je bio najkraći od svih predsednika.

John Kennedy, Džon Kenedi Foto: Tanjug/AP

Bil Klinton je imao 46 godina kada je postao 42. predsednik SAD. On je bio prvi demokratski predsednik otkako je Frenklin D. Ruzvelt osvojio drugi mandat.

Julisiz S. Grant je postao predsednik sa 46 godina, dok je Barak Obama na tu funkciju došao sa 47. On je prvi Afroamerikanac izabran na mesto predsednika.

(Telegraf.rs)

Video: Ličnosti sveta: Džozef Bajden

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA