Vreme čitanja: oko 2 min.

Medvedev opet preti nuklearnim ratom: Kao alternativu predlaže "mirnu podelu" Ukrajine

Vreme čitanja: oko 2 min.

"Svet je bolestan i, vrlo verovatno, nalazi se na ivici novog svetskog rata. Da li je on neizbežan? Ne, nije", rekao je Medvedev.

  • 12
Dmitrij Medvedev Foto: Tanjug/AP

Potpredsednik Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev dao je novu veoma kontroverznu izjavu, pominjući da je „mirna podela“ Ukrajine „bolja“ od svetskog rata i u tom kontekstu se pozvao na „težnje“ Poljske, Mađarske i Rumunije. On je takođe rekao da je novi svetski rat verovatan, ali ne i neizbežan.

Ratoborne izjave stižu ubrzo nakon što je šef NATO-a Jens Stoltenberg izjavio da je Ukrajini mesto u Severnoatlantskom vojnom savezu.

"Svet je bolestan i, vrlo verovatno, nalazi se na ivici novog svetskog rata. Da li je on neizbežan? Ne, nije", rekao je Medvedev, obraćajući se učesnicima maratona "Nauka", prenosi "Romania Journal.

Prema Medvedevu, Rusija je "uvučena u rat, sukob dva dela jednog naroda". U tom kontekstu, on je diskusije o ekološkoj agendi okarakterisao kao perfidnu, jer se postavlja problem opstanka čovečanstva, uz ponavljanje opasnosti od nuklearnog napada.

"Prestanite da patite jer je temperatura porasla za jedan stepen u godini ili periodu. Po mom mišljenju, to nije ništa u poređenju s izgledom da se nađemo u epicentru eksplozije sa temperaturom od 5.000 Kelvina, brzinom od 350 metara u sekundi i pritiskom od 3.000 kilograma po kvadratnom metru, uz jonizaciju zračenja i elektromagnetnog impulsa. Postoji li takva perspektiva danas? Nažalost da. I svakim danom raste iz poznatih razloga", rekao je Medvedev.

Bivši ruski predsednik je izjavio da bi Rusija mogla prvo da upotrebi nuklearno oružje ako agresija na nju ugrozi samo postojanje ruske države. On je naveo da je "tiha podela" Ukrajine bolja od njenog članstva u NATO-u ili svetskog rata.

"Pohlepa i zloba, mržnja, ambicije su jači od razuma i zdravog razmišljanja. Neka Poljska uzme zapadne regione Ukrajine, ali budimo iskreni, i Mađarska i Rumunija to sanjaju decenijama", rekao je Medvedev.

On je dodao da lideri Poljske razgovaraju s ukrajinskim vlastima o formiranju konfederacije, "a odavde nije daleko ni do unije, kao što je to bilo ranije". Medvedev je tvrdio da Poljska i druge zemlje žele da sprovedu svoje planove što je brže moguće, "pre nego što se zatvori prozor mogućnosti", odnosno dok Rusija i predstavnici kolektivnog Zapada ne postignu načelne dogovore. Istovremeno, Medvedev je naveo da svi evropski političari zavise od SAD, "čak i oni najtiši, najlojalniji, sa kojima mi (Rusija) imamo normalne odnose".

Prošle nedelje je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg bio u prvoj poseti Kijevu od ruske invazije u punom obimu u znak podrške Ukrajini, koja se sprema da pokrene kontraofanzivu, prenosi Rojters.

Budućnost Ukrajine leži u NATO-u, rekao je šef zapadne vojne alijanse Jens Stoltenberg, koji je naglasio da će pomoći Kijevu da pređe sa opreme i doktrine iz sovjetskog doba na standarde NATO-a.

"Da budem jasan: mesto koje pripada Ukrajini je u evroatlantskoj porodici. Zasluženo mesto Ukrajine je u NATO. I vremenom će naša podrška pomoći da to bude moguće", rekao je Stoltenberg novinarima na zajedničkoj konferenciji za novinare sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim.

(Telegraf.rs)

Video: Dan koji čovečanstvo treba da slavi kao drugi rođendan

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mr No

    26. april 2023 | 16:07

    A ko je pa Medvedev da sudi o svetu? I kako bi on to lečio svet, je li nuklearnim ratom? Pre će biti da je on i njemu slični bolesni. Udarila im moć i vlast u glavu pa se osililu.

  • Boža zemunac

    26. april 2023 | 15:38

    BRAVO ZA MEDVEDEVA.ŽIVELA RUSIJA ŽIVEO PUTIN. ŽIVELO PRAVOSLAVLJE.

  • Čupo

    26. april 2023 | 16:08

    Ovaj već odavno nije u vinklu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA