Vreme čitanja: oko 2 min.

Napad na školu u Pakistanu: U odmazdi za smrti učitelja ubijena četiri nastavnika

Vreme čitanja: oko 2 min.

Nastavnici, koji su bili u školi radi ispitnih obaveza, bili su u učionici kada su nepoznati napadači otvorili vatru na njih.

  • 0
Pakistan policija Foto: Tanjug/AP/Ilustracija

Šest šiitskih muslimana, uključujući četiri nastavnika i dvoje članova nižeg osoblja, ubijeno je u četvrtak u pucnjavi u školi u okrugu Kurram u Hajber-Pahtunkvi u Pakistanu. Kako javlja "The Express Tribune", najverovatnije je u pitanju odmazda za napad u kom je ubijen učitelj sunitskih muslimana.

Oba incidenta dogodila su se u oblasti Paračinar u blizini granice sa Avganistanom, rekli su zvaničnici. Ova oblast je zabranjena za novinare i aktiviste za ljudska prava, što otežava nezavisnu proveru činjenica.

Nastavnici, koji su bili u školi radi ispitnih obaveza, bili su u učionici kada su nepoznati napadači otvorili vatru na njih.

Napadači su još na slobodi.

Regionalne vlasti dale su kontradiktorne izveštaje o motivima ubistava.

U saopštenju iz kancelarije glavnog ministra pokrajine navodi se da se radi o imovinskom sporu, ali je regionalni komesar rekao da je uzrok izgleda bio vesrki antagonizam.

Učitelj ubijen u prvom incidentu bio je musliman sunit, dok su oni koji su ubijeni u drugom napadu na školu bili šiiti, rekao je Rojtersu zamenik komesara Saiful Islam.

"Nije jasno da li je drugi incident bio reakcija na prvi", rekao je on, dodajući da je pojačana bezbednost u oblasti koja je već napeta zbog verskog nasilja.

Taj okrug ima većinsko šiitsko stanovništvo koje često napadaju militantne grupe iz lokalnog talibanskog pokreta.

Lokalna policija je saopštila da prikuplja informacije dok istražuje incidente.

Premijer Šehbaz Šarif oštro je osudio incident i izrazio žaljenje zbog gubitka života. On je u saopštenju izrazio saučešće porodicama žrtava i pomolio se za oporavak povređenih.

Ispiti su za sada odloženi na neodređeno vreme u Paračinaru, saopštila je predsednica Kohatovog obrazovnog odbora Samina Altaf. "Učenici u ispitnom centru ostali su bezbedni", rekla je ona.

Pakistanski plemenski regioni dugo su služili kao sigurno utočište za teroriste. Blizina Avganistana, koji je bio potresen dugim smrtonosnim građanskim ratom, učinila je plemenske regione bazom militanata koji često koriste poroznu granicu između dve zemlje da bi se ušunjali i izašli kako bi izveli napade u dve zemlje.

(Telegraf.rs)

Video: Granicu Pakistana pogodio pivski cunami

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA