Vreme čitanja: oko 1 min.

Lider antimonarhističke grupe pušten iz pritvora posle krunisanja Čarlsa III

Vreme čitanja: oko 1 min.

Policija je privela Smita i još 51 osobu u centru Londona

  • 1
Krunisanje kralja Čarlsa Foto: Filip Plavčić

Lider antimonarhističke grupe "Republika" Grejem Smit i njeni drugi članovi pušteni su iz pritvora nekoliko časova nakon krunisanja britanskog kralja Čarlsa, a pokrenuto je pitanje da li je reakcija policije bila odmerena.

Policija je privela Smita i još 51 osobu u centru Londona, dok su se hiljade pristalica monarhije juče okupljale na ulicama povodom krunisanja britanskog kralja, javio je Rojters, a prenosi Tanjug.

Policija je saopštila da je njena dužnost da spreči nerede veća od prava na protest.

"Republika" je saopštila da su pritvorene članove počeli da puštaju na slobodu u subotu kasno uveče, nakon skoro 16 sati provedenih u pritvoru.

- Sada sam izašao iz policijske stanice. Da ne bude zabune - u Velikoj Britaniji više nema prava na mirne proteste. Mnogo puta su mi rekli da je monarh tu da brani naše slobode. Sada su naše slobode napadnute u njegovo ime - napisao je Smit na "Tviteru".

Policija je objavila ranije da razume zabrinutost javnosti nakon hapšenja, ali je dodala da je reagovala pošto je dobila informaciju da su demonstranti odlučni da ometaju povorku tokom krunisanja.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ljubiša

    7. maj 2023 | 14:38

    Znači tamo nema "ljudskih prava"? To izgleda važi samo za "boraniju".

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA