Vreme čitanja: oko 2 min.

Stravično otkriće u Keniji: Na leševima sektaša nedostaju organi, sumnja se u strašan zločin

Vreme čitanja: oko 2 min.

Više od sto tela, među kojima je najviše dece, pronađeno je u okviru istrage u šumi Šakaholi, koji je zgrozio javnost te religiozne istočnoafričke zemlje.

  • 0
Kenija kult Foto: Tanjug/AP

Nakon obdukcije tela pronađenih u šumi na jugoistoku Kenije, gde su se okupljali članovi evangelističke sekte koji su se izgladnjivali do smrti kako bi sreli Isusa, utvrđeno je da nekim leševima nedostaju organi.

Više od sto tela, među kojima je najviše dece, pronađeno je u okviru istrage u šumi Šakaholi, koji je zgrozio javnost te religiozne istočnoafričke zemlje.

Obdukcijom 112 leševa utvrđeno je da je većina žrtava umrla od gladi, najverovatnije pošto su slušali propovedi Pola Ntenge Mekenzija, samoproglašenog pastora Međunarodne Crkve Radosne vesti koji je pozvao svoje sledbenike da se izgladnjuju do smrti kako bi sreli Isusa.

Neke žrtve - među njima deca - bile su zadavljene, pretučene ili ugušene, rekao je prošle sedmice vođa forenzičnog tima Johansen Odur.

"U obdukcijskim zapisnicima navodi se da su nekim telima koja su dosad ekshumirana nedostajali organi", navodi se u sudskom dokumentu koji je AFP u utorak dobio na uvid, spominjući "dobro koordinisanu trgovinu organima u kojoj je ušestvovalo više aktera", bez drugih pojedinosti.

U tom dokumentu s datumom od ponedjeljka, Uprava za kriminalističku istragu (DCI) traži da se zamrznu bankovni računi pastora Ezekilja Odera, koji je uhapšen 28. aprila u vezi s tim slučajem i u četvrtak pušten uz kauciju.

Kako navodi DCI, taj uticajni pastor je primio velike svote novca koji su vernici dali Mekenziju koji je od njih tražio da prodaju svoju imovinu. Sud u Nairobiju je u ponedeljak naredio blokadu više od 20 računa koji pripadaju Ezekilju Oderu na vreme od 30 dana.


Potraga za telima i masovnim grobnicama, obustavljena zbog lošeg vremena, nastaljena je u utorak u šumi Šakaholi. "Potraga i spašavanje ljudi (...) se nastavljaju", rekao je ministar unutarnjih poslova Kiture Kindiki, koji je obišao mesto tragedije.

Protiv pastora Mekenzija biće podignuta optužnica za terorizam, rekli su državni tužioci 2. maja. Sud u Mombasi, drugom po veličini kenijskom gradu, trebalo bi u sredu da odluči o produženju njegovog pritvora na 90 dana.

(Telegraf.rs)

Video: Dečak iz Kenije napravio mašinu za pranje ruku "bez dodira sa koronom"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA