≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Dogovoreno primirije u Gazi

Vreme čitanja: oko 1 min.

Dve strane će se pridržavati primirja koje će uključivati prestanak ciljanja civila

  • 0
Gaza Izrael Palestina Foto: Tanjug/AP

Izrael i militantni pokret Islamski džihad u Gazi dogovorili su primirje koje će stupiti na snagu u 22 sata po lokalnom vremenu, rekli su palestinski zvaničnici, signalizirajući kraj najgore epizode prekogranične vatre od desetodnevnog rata 2021.

Egipat poziva na poštivanje sporazuma

Egipat, koji je posredovao u prekidu vatre, pozvao je sve strane da se pridržavaju sporazuma, izvestio je egipatski televizijski kanal Al-Qahera News.

- U svetlu dogovora palestinske i izraelske strane, Egipat objavljuje da je postignut prekid vatre između palestinske i izraelske strane - stoji u tekstu sporazuma u koji je Reuters imao uvid.

Dve strane će se pridržavati primirja koje će uključivati prestanak ciljanja civila, rušenja kuća i prestanak ciljanja pojedinaca čim primirje stupi na snagu.

Potparol Islamskog džihada potvrdio je da je postignuto primirje, dok izraelski dužnosnici zasad nisu.

Pucanje je ipak nastavljeno

Čak i dok se primirje finaliziralo, dve strane nastavile su pucati, uz sirene upozorenja koje su se oglasile u južnom Izraelu, a izraelska vojska je objavila da je pogodila šest operativnih zapovednih mesta Islamskog džihada.

Izrael je pokrenuo najnoviji talas vazdušnih napada u utorak rano ujutro, objavivši da su meta zapovednici Islamskog džihada koji su planirali napade u Izraelu. Kao odgovor na to, grupa koju podržava Iran ispalila je stotine raketa, poslavši milion i po Izraelaca u skloništa zbog vazdušnih napada.

Tokom pet dana kampanje Izrael je ubio šest visokih zapovednika Islamskog džihada i uništio niz vojnih objekata, ali je u vazdunapadima također ubijeno najmanje 10 civila, uključujući žene i decu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA