≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Cipras čestitao Micotakisu na pobedi na parlamentarnim izborima

Vreme čitanja: oko 1 min.

Micotakis je sinoć proglasio pobedu na izborima rekavši da ima mandat da formira vladu

  • 1
Aleksis Cipras Grčka Foto: Tanjug/AP

Lider grčke opozicione partije Siriza, bivši premijer Aleksis Cipras, čestitao je danas lideru vladajuće Nove demokratije, premijeru Kirjakosu Micotakisu na pobedi na parlamentarnim izborima, prenela je grčka agencija ANA-MNP.

Vladajuća Nova demokratija je na osnovu 99.55 odsto prebrojanih glasova, osvojila 40,8 odsto glasova, dok je levičarska Siriza osvojila 20,1 odsto, preneo je Rojters pozivajući se na zvanične podatke grčkog ministarstva policije.

Partija PASOK osvojila je 11,4 odsto, Komunistička partija Grčke (KKE) je osvojila 7,2 odsto, nacionalno-konzervativna EL (ECR) 4,5, a ostale partije su osvojile 15,8 odsto, prenosi Protothema.

Grčki premijer Kirjakos Micotakis proglasio je pobedu na izborima, rekavši da ima mandat da formira jaku, samostalnu vladu. Preliminarni rezultati ukazuju da konzervativna Nova demokratija Micotakisa ima najviše glasova na izborima, ali i da nema dovoljnu većinu da samostalno formira vladu, preneo je Rojters.

Prema novim izbornim pravilima baziranim na principima proporcije, da bi stranka samostalno formirala vlast, mora da ima oko 46 odsto glasova, a ako se ne formira koaliciona vlada, naredni izbori bi mogli da se održe krajem juna ili početkom jula.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA