Vreme čitanja: oko 2 min.

Istorijski poraz Sirize: Kako je Cipras izgubio i u svom rodnom selu, a u šest regiona i od PASOK-a

Vreme čitanja: oko 2 min.

Micotakis prvi put odneo pobedu na rodnom Kritu

  • 0

Na izborima u Grčkoj istorijsku pobedu odnela je Nova demokratija Kirjakosa Micotakisa koja je u čak 10 regiona osvojila više od 45 odsto glasova, a Siriza Aleksisa Ciprasa, iako drugoplasirana, zabeležila je lošije rezultate nego ranije.

Kako pokazuju rezultati glasanja, cela Grčka, sem jednog regiona, obojena je u plavu boju Nove demokratije.

Osim toga, zanimljivo je da je u šest regiona PASOK potukao Sirizu Aleksisa Ciprasa.

PASOK je prvi put posle 2012. godine zabeležio je dvocifren rezultat osvojivši skoro 220.000 glasova više nego 2019. godine, a u šest regiona čak je uspeo da preotme Sirizi drugo mesto.

Na ostrvu Hios, PASOK je zauzeo drugo mesto sa 19,3 u odnosu na Sirizu koja je dobila preko 12 odsto. Osim toga, PASOK je pobedio Sirizu u Drami, Kilkisu, kao i u Lakoniji.

Kako ocenjuje Prototema, PASOK je povratio staru slavu u dva regiona na Kritu gde je ipak Nova demokratija napravila istorijski regionu. U Lasitiju su socijalisti odneli 21 odsto glasova, a Siriza je pala na 17,7, dok je u Retimnu Pasok takođe druga partija po snazi gde je za sobom takođe ostavila Sirizu.

Za razliku od Ciprasa, Micotakis je prvi put pobedio u svom rodnom gradu Hanji i to osvojivši 41 odsto glasova, a Siriza upola manje.

Ova pobeda Nove demokratije utoliko je značajnija jer je posle pola veka, odnosno od 1974 godine Nova demokratija pobedila na Kritu. Ovo ostrvo bilo je najjače socijalista, a kasnije i levičarske Sirize.

Rezultati izbora ne predstavljaju samo veliku pobedu za Novu demokratiju, već i veliki poraz za Sirizu koja je u nekim regionima gde je imala uporište pala na treće mesto, iza Pasoka.

Na izborima 2019. Siriza je osvojila 10 regiona, a na ovim izborima uspela je da sačuva samo jedan. Ovo se takođe smatra i ličnim porazom za Ciprasa koji je samo da je izgubio u  svom rodnom distriktu Arti, već i u rodnom selu Atahamnio Artas gde je sada osvojio drugo mesto.

U sva tri regiona gde je bio kandidat Cipras je prošao lošije nego njegova stranka. Lider radikalnih levičara čestitao je pobedu Micotakisu.

Grčko ministarstvo unutrašnjih poslova predviđa da bi Nova demokratija mogla da osvoji 145 mesta u parlamentu, šest manje od apsolutne većine. Siriza je osvojila 72 mesta, PASOK 41 mesto, Komunistička partija 26 i desničarska stranka "Grčko rešenje" 16 mesta.

Predsednica Grčke Katerina Sakelaropulu od danas će dati prvim trima strankama na izborima - Novoj demokratiji, Sirizi i socijalističkom PASOK-u - po tri dana za formiranje koalicione vlade.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA