≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Čovek se zaglavio do struka u blatu, a ona je nadošla plima: Spasioci su pokušali sve, ali nije imao šanse

Vreme čitanja: oko 3 min.

Kada se plima vrati, mulj se vlaži sa dna, olabavi se i može stvoriti vakuum ako osoba hoda po njemu.

  • 0
Mulj Glina Foto: Shutterstock

Čovek koji je hodao plimskim blatom sa prijateljima u estuariju Aljaske zaglavio se do pojasa u mulju nalik živom pesku i udavio se kada je naišla plima pre nego što su izbezumljeni spasioci uspeli da ga izvuku, saopštile su vlasti.

Zakari Porter (20) iz jezera Bluf u Ilinoisu udavio se u nedelju uveče kada je naišla plima, a njegovo telo je pronađeno u ponedeljak ujutru, rekao je portparol državnih trupa Aljaske Ostin Mekdanijel za Asošijeted pres. Član Porterove grupe pozvao je hitnu kada nisu mogli da ga izvuku, ali je bilo prekasno, saopštile su vlasti, prenosi "USA Today".

Nesreća je bila najnovija tragedija u Tunagen Armu, 77 kilometara dugom ušću koje su davno isklesali glečeri. Za vreme oseke, ušće je poznato po opasnim muljevitim ravnicama napravljenim od mulja stvorenog od stena koje su smrvili glečeri. Najmanje tri osobe su se tu zaglavile i udavile tokom godina. Mnogo njih je spaseno, uključujući čoveka koji je tamo pecao prošlog meseca.

Aljaska je "velika, neverovatna, prelepa i neodoljiva", rekla je Kristi Piterson, administratorka i voditeljka hitne medicinske pomoći za dobrovoljno vatrogasno odeljenje Houp-Sanrajs čija ekipa je odgovorila na poziv za pomoć. "Ali morate zapamtiti da je to majka priroda, i da ona nema milosti prema čovečanstvu."

Pitersonova je rekla da su dobili poziv za spasavanje nakon što je Porter bio u ozbiljnoj nevolji i da je bilo potrebno vreme da se mobilišu. Drugo odeljenje — udaljeno oko sat vremena vožnje — takođe je odgovorilo.

Pitersonova je pozvala ljude da pozovu pomoć što je pre moguće.

"Kada odgovaramo, odgovaramo sa najvećom dobrom namerom i kao majke i očevi i stričevi i braća", rekla je ona. "Odgovaramo sa što više strasti i energije."

Nesreća se dogodila u blizini zajednice Houp, u kojoj živi oko 80 ljudi. Nalazi se preko puta Turnagen Arma samo tridesetak kilometara, ali 90 minuta vožnje od Enkoridža.

Tokom oseke, Turnagen Arm je poznat po svojim blatnjavim ravnima koje "mogu da vas usisaju", rekla je Pitersonova. "Izgleda da je čvrsto tlo, ali nije."


Kada se plima vrati, mulj se vlaži sa dna, olabavi se i može stvoriti vakuum ako osoba hoda po njemu.

Postavljeni su znakovi koji upozoravaju ljude na opasne vode i blatne površine.

"Stvarno moram da upozorim ljude da se ne igraju u tom blatu", rekla je ona. "To je opasno."

Kako navodi "USA Today", im ljudi koji pokušavaju da pređu preko Turnagen Arma ili prepešače 14 kilometara od Enkoridža do Fajer Ajlenda tokom oseke, zbog čega pokenad moraju da reaguju spasioci.

Bilo je i drugih smrtnih slučajeva na ovom mestu. Godine 1988. mladenci Adina i Džej Dikison kopali su zlato na istočnom kraju Turnagen Arma kada se njen ATV zaglavio u blatu, izvestio je "Enkoridž dejli njuz". Zatim se zaglavila kada je pokušala da ga izgura i utopila se u nadolazećoj plimi.

Godine 1978, narednik vazduhoplovstva koji je pokušavao da pređe Turnagen Arm bio je odnesen prednjom ivicom plime. Njegovo telo nikada nije pronađeno, objavio je list "Enkoridž". 2013. godine, vojni kapetan Džozef Eros je umro dok je pokušavao da pređe sa Fajer Ajlenda nazad u Enkoridž.

Ranije ovog meseca, jedan čovek je spasen iz blatnih ravnica nakon što mu se jedna noga zaglavila i potonuo je do struka dok je pecao na tom mestu.

(Telegraf.rs)

Video: Kad se lovački pas maskira u blatu, ni rođeni vlasnici ne mogu da ga prepoznaju

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA