Vreme čitanja: oko 1 min.

Vodeći naučnik kineske vlade ne isključuje mogućnost da je korona nastala u laboratoriji: Vlast i dalje negira

Vreme čitanja: oko 1 min.

Direktor Svetske zdravstvene organizacije (SZO) Tedros Adhanom Gebrejesus rekao je u martu da sve hipoteze o poreklu virusa "ostaju na stolu"

  • 1
laboratorija, testiranje, nauka, hemija Foto: Freepik/ Freepik

Mogućnost da je pandemija korona virusa počela curenjem virusa iz laboratorije ne može se isključiti, rekao je vodeći naučnik kineske vlade.

Stav virusologa i imunologa Džordža Gaoa suprotan je tvrdnjama kineske vlade, koja odbacuje svaku mogućnost da je virus proistekao iz laboratorije u Vuhanu koja je proučavala korona viruse.

"Uvek morate da preispitate sve. To je nauka. Ne odbacujte ništa", rekao je on za BBC.

On je sada predsednik Nacionalne fondacije za prirodne nauke Kine, nakon što je prošle godine napustio CDC gde je igrao važnu ulogu u odgovoru na pandemiju i istrazi porekla virusa.

Kineska ambasada u Velikoj Britaniji saopštila je BBC-u da teoriju o bekstvu virusa iz laboratorije šire "antikineske snage", da je "politički motivisana i naučno neutemeljena", piše dpa.

Tu teoriju je u februaru takođe zastupao direktor FBI Kristofer Rej, koji je rekao da se virus "veoma verovatno" širi na taj način, iako još uvek nema konsenzusa po tom pitanju među američkim obaveštajnim zvaničnicima.

Direktor Svetske zdravstvene organizacije (SZO) Tedros Adhanom Gebrejesus rekao je u martu da sve hipoteze o poreklu virusa "ostaju na stolu", preneo je Skaj njuz.

"Želim da budem jasan da SZO ne odustaje od planova da identifikuje poreklo pandemije kovid-19", rekao je tada Tedros.

Takođe u februaru, Njujork tajms je pisao da je američko ministarstvo energetike takođe zaključilo da je puštanje iz laboratorije najverovatniji uzrok pandemije, ali da nema čvrstih dokaza za tu tvrdnju.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Danilo

    31. maj 2023 | 16:58

    Zar neko veruje u iskrenost kineza??? Svi su oni isti... Ameri, Rusi, Kinezi, Indusi... Pa naravno da ta pošast nema dodirnih tačaka sa prirodom, Bogom,sudbinom ili čime već... Uvališe nam bolest, vakcine, posledice... sad ko živ a ko mrtav...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA