Vreme čitanja: oko 1 min.

Bivši brazilski predsednik osuđen zbog korupcije: Ide u zatvor na osam godina

Vreme čitanja: oko 1 min.

Osam od deset sudija Vrhovnog suda danas je glasalo za osuđujuću presudu

  • 0
Čekić, sud Foto: Shuterstock

Bivši brazilski predsednik desnog centra Fernando Kolor de Melo osuđen je juče na brazilskom Vrhovnom sudu na osam godina i deset meseci zatvora zbog korupcije u okviru afere Ekspresno pranje u koju su umešane firme BTP-a.

Kolor (73), prvi brazilski predsednik izabran na opštim izborima nakon vojne diktature, optužen je da je primio mito u iznosu oko 3,8 milijona evra dok je bio senator, između 2010. i 2014.

Kako navodi državno tužilaštvo, izvršeno je četrdesetak uplata koje su trebale "na nezakonit način" olakšati potpisivanje ugovora između građevinske firme i podružnice državne naftne kompanije Petrobrasa.

Osam od deset sudija Vrhovnog suda danas je glasalo za osuđujuću presudu. Sudija izvestilac j u predmetu Edson Fahin ocenio je da je bivši predsednik iskoristio "politički uticaj kako bi olakšao potpisivanje ugovora" i podsetio da je maksimalna kazna za takvo krivično delo 33 godine zatvora.

Dela "dokazana" u istrazi  "su vrlo teška" i "svedoče o nesrećnoj zloupotrebi javne vlasti za lično bogaćenje", rekao je Fahin u sredu, tokom poslednjeg dana suđenja. Obrana je odbila sve optužbe. Istraga je pokrenuta u okviru afere Ekspresno pranje koja je 2014. potresla brazilsku političku scenu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA