Vreme čitanja: oko 3 min.

Jeziva humanitarna katastrofa: Najmanje 60 dece umrlo u sirotištu u Kartumu, a strahuje se da će biti i gore

Vreme čitanja: oko 3 min.

Novorođenčad, mala i starija deca umrli su od groznice ili nedostatka hrane dok su bili zarobljeni u pogoršanim uslovima

  • 2
Sirotište, Kartum Tanjug/AP

Najmanje 60 novorođenčadi, mališana i starije dece umrlo je u proteklih šest nedelja dok su bili zarobljeni u mučnim uslovima u sirotištu u glavnom gradu Sudana dok su napolju besnele borbe.

Većina je umrla od nedostatka hrane i od groznice. Dvadeset šest je umrlo za dva dana tokom vikenda, javlja "The Guardian".

Razmere patnje dece proizašle su iz intervjua sa više od deset lekara, volontera, zdravstvenih službenika i radnika u sirotištu Al-Majkoma u Kartumu. Asošiejted pres je takođe pregledao desetine dokumenata, slika i video snimaka koji pokazuju pogoršanje uslova u objektu.

Na video-snimku koji su snimili radnici sirotišta vide se tela dece umotana u bele čaršave koja čekaju sahranu. Na drugim snimcima, dvadesetak mališana koji nose samo pelene sede na podu sobe, mnogi od njih plaču, dok žena nosi dva metalna vrča vode. Druga žena sedi na podu leđima okrenuta kameri, ljulja se napred-nazad i očigledno drži dete.

Radnik sirotišta je kasnije objasnio da su mališani premešteni u veliku prostoriju nakon što je granatiranje u blizini zasulo još jedan deo objekta velikom prašinom prošle nedelje.

"To je katastrofalna situacija", rekao je Afkar Omar Moustafa, volonter u sirotištu, u telefonskom intervjuu. "Ovo je bilo nešto što smo očekivali od prvog dana borbe."

Među mrtvima su bile bebe stare tri meseca, prema umrlicama, kao i svedočenju četiri službenika sirotišta i radnika u dobrotvornim organizacijama koje sada pomažu ovoj ustanovi.

Vikend je bio posebno smrtonosan, sa 14 dece poginulo u petak i još 12 u subotu. Ovo je izazvalo uzbunu i gnev na društvenim mrežama, a lokalna dobrotvorna organizacija uspela je da isporuči hranu, lekove i formulu za bebe u sirotište u nedelju, uz pomoć agencije UN za decu, Unicefa i Međunarodnog komiteta Crvenog krsta.


Radnici sirotišta su upozorili da bi moglo da umre još dece i pozvali na njihovu brzu evakuaciju iz ratom razorenog Kartuma.

Borbe između rivalskih vojnih frakcija izbile su 15. aprila i pretvorile su Kartum i druga urbana područja u bojna polja.

Borbe su nanele težak danak civilima, posebno deci. Više od 860 civila, uključujući najmanje 190 dece, ubijeno je, a hiljade drugih ranjeno, prema Sudanskom lekarskom sindikatu, koji prati civilne žrtve. Broj će verovatno biti mnogo veći.

Više od 1,65 miliona ljudi pobeglo je u sigurnija područja unutar Sudana ili prešlo u susedne zemlje. Drugi ostaju zarobljeni u svojim domovima, ne mogu da pobegnu, a zalihe hrane i vode se smanjuju.

Više od 13,6 miliona dece ima hitnu potrebu za humanitarnom pomoći u Sudanu, u odnosu na skoro devet miliona pre rata, prema Unicefu.

Od ponedeljka, u sirotištu je bilo najmanje 341 dete, uključujući 165 beba uzrasta od jednog do šest meseci i 48 od sedam do 12 meseci. Preostalih 128 dece bilo je uzrasta od jedne do 13 godina.

Situacija je bila posebno mučna u prve tri nedelje sukoba kada su borbe bile najteže. U jednom trenutku, deca su premeštena na prvi sprat dalje od prozora, kako ne bi bila pogođena nasumičnom vatrom ili gelerima, rekla je jedna medicinska sestra, poznata kao sestra Tereza.

"Izgledalo je kao zatvor... svi smo bili kao zatvorenici koji ne mogu ni da pogledaju sa prozora. Svi smo bili zarobljeni", rekla je ona.

Tokom ovog perioda, hrana, lekovi, formula za bebe i druge potrepštine su nestale jer staratelji nisu mogli da izađu i potraže pomoć, rekla je Heba Abdala, koja je kao dete stigla u sirotište i tamo postala medicinska sestra. "Mnogo dana nismo mogli da nađemo ništa da nahranimo decu", rekla je ona. "Stalno su plakali jer su bili gladni."

Objekat kojim upravlja vlada nalazi se u trospratnoj zgradi s igralištem u oblasti Dejm u centralnom Kartumu. Oblast je doživela neke od najžešćih borbi, sa zalutalim granatama i mecima koji su pogodili obližnje kuće i drugu civilnu infrastrukturu.

Nazim Sirag, aktivista koji vodi lokalnu dobrotvornu organizaciju "Hadhrin", rekao je da je situacija i dalje teška i da su radnici sirotišta pozvali da se deca isele iz Kartuma. Inače, rekao je Abdala, "ne znate šta će se dogoditi sutra".

(Telegraf.rs)

Video: Kratka istorija Sudana i Južnog Sudana: Šta se tamo dešava i ima li kraja krvoprolićima?

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Strašno

    1. jun 2023 | 14:56

    Gde je Medjinarodna zajednica, Unicef, SZO, NATO i ostali "humanitarci" 60 dece umrlo!!!

  • Mirjana

    1. jun 2023 | 17:51

    U poslednje vreme je sve vise dece kao zrtava. Boze mili pomilij nas gresne.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA