• 2
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Godinama brinula o sinu invalidu (17), pa iz očaja odlučila da ubije i njega i sebe: Ona je preživela

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

"Do tada si bila dobra majka. Ono što se desilo ne čini te lošom osobom", rekao je sudija prilikom izricanja presude

 • 2
Sudija, sudski čekić, presuda

Foto: Shutterstock

Kako kazniti majku koja godinama brine o svom mentalno i fizički hendikepiranom sinu, a zatim ga ubije iz čistog očaja?

Okružni sud u Hildeshajmu u Nemačkoj u sredu je dao odgovor na ovo pitanje: osudio je majku Ursulu C. (53) na 3,5 godine zatvora zbog ubistva njenog mentalno i fizički invalidnog sina Jonasa (17).

"Bili ste na izmaku snaga, zato se i dogodila ova katastrofa", rekao je u obrazloženju presude predsedavajući sudija Rajner de Lip, dok je Ursula brisala suze sa lica.

Njen sin Jonas je rođen sa retkim genetskim defektom: patio je od Prader-Vili sindroma, ili skraćeno PVS. Bolest se kasnije kod njega manifestovala, između ostalog, kroz slabost mišića, nevoljne pokrete (tzv. tikove), kompulzivne rituale i halucinacije.

Majka je snosila najveći teret brige

Dok je otac zarađivao za hleb, glavni teret brige o Jonasu ležao je na majci. Dug posao sa punim radnim vremenom koji je od nje zahtevao sve. Prema sudu, samo tuširanje njenog sina moglo bi da potraje i do dva sata. Njeno jedino slobodno vreme bilo je pet minuta dok se Jonas mirno ljuljao na igralištu.

Na kraju, Ursula C. je bila preopterećena zadatkom. Postala je depresivna, loše spavala, razvila joj se psihosomatska tegoba. Lekar joj je prepisao sedative. Smestiti njenog sina u dom bilo je tek kada bi postao punoletan. U januaru 2021. pozvala je broj za hitne slučajeve jer više nije znala šta da radi, nije više mogla.

Dana 16. marta 2021. dostigla je tačku preloma. Odlučila je da ubije sina i sebe. Umešala je preveliku dozu Jonasovog leka "kvetiapin" (neuroleptik) u njegov čokoladni puding i progutala ga sa sosom od jabuke.

"Preduzeli su sve mere predostrožnosti da osiguraju da ne budu pronađeni", rekao je sudija.

Ova 53-godišnjakinja je bila ubeđena da njen sin bez nje neće moći.

Ali muž je našao oboje. Ursula C. je jedva preživela predoziranje, njen sin nije. Posle toga ona je tupo priznala: "Volela sam svog sina više od svega". Pretresno veće joj je to oduzelo.

Odbrana je tražila oslobađajuću presudu

Prema mišljenju sudija, otišla je predaleko kada je odlučila da povede sina sa sobom u smrt.

Sudija De Lipe je rekao: "Jonasov život je bio jednako vredan kao život 18-godišnjeg maturanta".

U presudi je, međutim, sud uzeo u obzir smanjenu krivičnu odgovornost zbog bolesti optužene. Tužilaštvo je za ubistvo tražilo tri godine zatvora, a odbrana uslovnu za ubistvo iz nehata.

Na kraju se sudija obratio direktno Ursuli C.: "Do tada si bila dobra majka. Ono što se desilo ne čini te lošom osobom."

Njen muž je i dalje uz nju. Presuda još nije pravosnažna.

(Telegraf.rs)

Video: Još jedno bahato parkiranje u Beogradu na mestu za osobe sa invaliditetom

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Mile

  1. jun 2023 | 17:52

  Matore rađaju i onda se čude što su deca falicna.

  1
  9

  Podelite komentar

 • Zorica

  1. jun 2023 | 21:47

  Lako je osuditi, i kod nas se to dešava a šta je sa podrškom porodici. I ja sam želela da me nema ali nemamo pravo oduzimati ničiji život. Kakav god da je ,život je dragocen. Razumem ih ali ne opravdava ništa taj čin. Nije nam teže nego što je njima.

  0
  2

  Podelite komentar

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA