Vreme čitanja: oko 3 min.

U Singapuru održan skup šefova svetskih špijuna, Rusi izostali: "Važan deo međunarodnog dnevnog reda u senci"

Vreme čitanja: oko 3 min.

Takve sastanke organizuje vlada Singapura i oni se već nekoliko godina diskretno održavaju na odvojenom mestu pored bezbednosnog samita. Sastanci nisu ranije prijavljeni.

  • 1
Špijun, špijuniranje, špijunaža Foto: Pixabay

Visoki zvaničnici oko dvadesetak najvećih svetskih obaveštajnih agencija održali su tajni sastanak na rubu bezbednosnog sastanka Šangri-La dijaloga u Singapuru ovog vikenda, izjavilo je pet ljudi za Rojters.

Takve sastanke organizuje vlada Singapura i oni se već nekoliko godina diskretno održavaju na odvojenom mestu pored bezbednosnog samita. Sastanci nisu ranije prijavljeni.

SAD je predstavljala direktorka nacionalne obaveštajne službe Avril Hejns, šef obaveštajne zajednice njene zemlje, dok je Kina bila među ostalim prisutnim zemljama, uprkos tenzijama između dve supersile.

Samant Goel, šef indijske prekomorske agencije za prikupljanje obaveštajnih podataka, krila za istraživanje i analizu, takođe je prisustvovao, rekao je indijski izvor.

"Sastanak je važan deo međunarodnog dnevnog reda u senci", rekla je jedna osoba koja poznaje diskusije. "S obzirom na niz zemalja koje su uključene, to nije festival zanata, već način promovisanja dubljeg razumevanja namera i rezultata."

"Postoji neizgovoreni kodeks među obaveštajnim službama da mogu da govore kada je formalnija i otvorenija diplomatija teža – to je veoma važan faktor u vreme napetosti, a događaj u Singapuru pomaže da se to promoviše."

Svih pet izvora koji su razgovarali o sastancima odbili su da budu identifikovani zbog osetljivosti ovog pitanja.

Portparol Ministarstva odbrane Singapura rekao je da, dok prisustvuju dijalogu Shangri-La, "učesnici, uključujući visoke zvaničnike iz obaveštajnih agencija, takođe koriste priliku da se sastanu sa svojim kolegama".

"Ministarstvo odbrane Singapura može da omogući neke od ovih bilateralnih ili multilateralnih sastanaka", rekao je portparol. "Učesnici su smatrali da su takvi sastanci održani na marginama dijaloga korisni."

Ambasada SAD u Singapuru saopštila je da nema informacija o sastanku. Kineska i indijska vlada nisu odmah odgovorile na zahteve za komentar.

Sjedinjene Države, Britanija, Kanada, Australija i Novi Zeland upravljaju takozvanim mrežom "Five Eyes" za prikupljanje i razmenu širokog spektra obaveštajnih podataka, a njihovi obaveštajni zvaničnici se često sastaju.

Veći sastanci obaveštajne zajednice su ređi i skoro nikada nisu objavljivani.

Iako je bilo dostupno malo detalja o konkretnim diskusijama u Singapuru, ruski rat u Ukrajini i transnacionalni kriminal su bili uključeni u razgovore u petak, dodala je osoba koja je upoznata sa diskusijama. U četvrtak uveče, šefovi obaveštajnih službi održali su neformalni skup.

Nijedan ruski predstavnik nije bio prisutan, rekao je jedan od izvora. Zamenik ministra odbrane Ukrajine Volodimr V. Havrilov bio je na dijalogu Šangri-La, ali je rekao da nije prisustvovao sastanku obaveštajnih službi.

Drugi izvor je rekao da je ton na sastanku bio kolaborativan i kooperativan, a ne konfrontirajući.

Na glavnom bezbednosnom dijalogu, više od 600 delegata iz 49 zemalja održalo je trodnevna plenarna zasedanja, kao i bilateralne i multilateralne sastanke iza zatvorenih vrata u prostranom hotelu Šangri-La.

Australijski premijer Entoni Albanez održao je uvodno obraćanje. Američki ministar odbrane Lojd Ostin, kineski ministar odbrane Li Šangfu i kolege iz Britanije, Japana, Kanade, Indonezije i Južne Koreje su takođe govorili.

Hejns je bila među zvaničnim američkim delegatima u Shangri-La dijalogu. U diskusiji o sajber bezbednosti na glavnom sastanku, ona je odgovorila na pitanje kineskog vojnog oficira da je saradnja između zemalja od suštinskog značaja.

"Apsolutno je kritično, čak i kada postoji nepoverenje, pa čak i kada se zapravo suočavate sa protivnicima, da i dalje pokušavate da radite i sarađujete na pitanjima od zajedničkog interesa, kao i da pokušate da upravljate potencijalom za eskalaciju", rekla je ona.

Američki zvaničnici rekli su u petak da je direktor CIA Vilijam Berns posetio Kinu prošlog meseca radi razgovora sa kineskim kolegama dok Bajdenova administracija nastoji da unapredi komunikaciju sa Pekingom.

(Telegraf.rs)

Video: Tajni video otkriva kako se odvijao lanac špijunaže u Bugarskoj

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA