≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Stižu snimci iz Hersona, već je pod vodom: Prava drama se očekuje za dva sata, ljude evakuišu

Vreme čitanja: oko 1 min.

Brana na Dnjepru je oštećena u noćašnjem napadu, a Ukrajina tvrdi da voda velikom brzinom nadire u naselja

  • 6
Herson, poplava, brana Kahovka Foto: east2west news / WillWest News / Profimedia

U noćašnjem napadu na području Hersona uništena je HE Kahovka, a oštećena je i ključna brana na Dnjepru, a voda je, prema tvrdnjama Ukrajinaca već počela da nadire u naselja.

Na snimcima koji kruže društvenim mrežama, čiju autentičnost u ovom trenutku nije moguće proveriti, navodno se vidi kako je Herson već dobrano pod vodom.

Herson, poplava, brana Kahovka Foto: east2west news / WillWest News / Profimedia

Timofij Milovanov, bivši ministar i predsednik kijevske Škole ekonomije, kaže da bi vrh poplavnog talasa mogao očekivati oko 11 časova po lokalnom , 10 časova po našem vremenu.

Ukrajinske vlasti su ranije naredile evakuaciju stanovništva.

Oštećenje brane Nova Kahovka ne samo da je stvorilo opasnost od plavljenja sela, već stručnjaci kažu da je ugrožena i nuklerana elektrana Zaporožje. Naime, voda iz rezervoara Kahovke neophodna da bi NE dobijala snagu za turbine i bezbednosne sisteme.

Brana koja je oštećena noćas u napadu prelazi preko ogromne ukrajinske reke Dnjepar. Sama brana visoka je 30 metara i široka na stotine. Izgrađena je 1956. godine kao deo hidroelektrane Nova Kahovka.

Voda iz rezervoara opskrbljuje i Krim na jugu, koji je Rusija anektirala 2014. godine.

Takođe, pomaže u pogonu hidroelektrane Nova Kahovka. Uništenje brane dodatno bi pogoršalo trenutne energetske probleme Ukrajine, nakon što je Rusija ranije ove godine nedeljama ciljala ključnu energetsku infrastrukturu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA