Vreme čitanja: oko 2 min.

Prošle godine objavljen video o rušenju HE Kahovka: Postoje tri varijante plavljenja i sve su užasne

Vreme čitanja: oko 2 min.

Prema modelu sa snimka postoje tri varijante plavljenja i sve su užasne.

  • 0
Brana, Herson, Kahovka Foto: Tanjug/AP

Brana HE Karhovka dignuta je rano jutros u vazduh, a za taj potez međusobno se optužuju Rusija i Ukrajina. Odmah po dizanju brane u vazduh došlo je do izlivanja ogromnih količina vode nizvodno od tog mesta, uz hitnu evakuaciju stanovništva. Interesantno je da je prošle godine objavljen video u kom je objašnjeno šta bi se desilo ako bi se ostvario ovaj scenario, a koji se poklapa s aktuelnim dešavanjima.

Švedski bloger, pisac i predavač Lars Johan Vilderang objavio je prošle godine model koji pokazuje šta bi se desilo u slučaju probijanja brane HE Kahovka. Interesantno je da su se njegova "predviđanja" obistinila u velikoj meri.

Vilderang, ima master iz kompjuterskih nauka na Univerzitetu u Geteborgu i radio je kao IT konsultant u Geteborgu do 2008. godine. Vodi blog "Cornucopia" od 2008. godine. U pitanju je jedan od najvećih blogova u Švedskoj u aktuelnim temama kao što su finansije, životna sredina i odbrana. od početka rata u Ukrajini od opširno piše o ratnim temama.

Zanimljivo je da je na svom Jutjub kanalu Vilderang 23. oktobra 2022. objavio video modela plavljenja terena nizvodno od HE Karhovka u slučaju rušenja te brane.

Kako je objavio u opisu videa, simulacija je odrađena pomoću softvera Inženjerskog korpusa američke vojske (SACE) HEC-RAS 6.3., a podaci o terenu potiču od NASA misije za topografiju radara šatla (SRTM) i dostupni su od Geografskog istraživanja Sjedinjenih Država (USGS).

"Model nije zasnovan na stvarnim merenjima trenutnog stanja toka Dnjepra, vodene linije, temperature, vlažnosti, vazdušnog pritiska, brzine vetra i bilo čega drugog što bi uticalo na model, već na pretpostavkama za najgori slučaj. Pretpostavke uključuju da je nivo vode u brani 13 metara iznad Dnjepra nizvodno, i da se mesto gde je brana probijena tokom jednog sata širi na širinu od približno 200, 400 i 1.800 metara. Rušenje brane od strane Rusije bi bio ratni zločin prema Ženevskoj konvenciji", piše u opisu videa.

Žutom bojom na snimku je označeno plavljenje za sat vremena u slučaju da je širina probijenog dela brane 200 metara. Cijanom je pokazalo kako bi izgledalo da je proboj 400, a magentom 1.800 metara.

Evo kako izgleda ovaj model:

(Telegraf.rs)

Video: Ukrajinci tvrde da je ovo trenutak eksplozije brane: Nivo Dnjepra vrtoglavo raste

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA