Vreme čitanja: oko 1 min.

Jelena živi kod brane koja je noćas uništena: "Grunulo je oko 2 iza ponoći, onda je nešto počelo da šušti"

Vreme čitanja: oko 1 min.

Mi smo, nažalost, navikli na te snažne eksplozije, pa nisam ni pomislila da je nešto ozbiljno, rekla je Jelena

  • 7
Brana, Kahovka, Ukrajina, Herson Foto: Tanjug/AP

Dvoje žitelja Nove Kahovke, kraj koje se nalaze hidroelektrana i brana koja je uništena u noćašnjim napadima svedoče za Guardian da su čuli snažnu eksploziju usred noći, a potom stravično šuštanje.

Tatjana kaže da je čula stravično eksploziju oko 2 sata ujutru.

"Probudila me je stravična buka, a potom je krenulo nešto da šušti, kao voda", rekla je Tatjana.

I Jelena kaže da ju je snažna eksplozija probudila.

"Mi smo, nažalost, navikli na te snažne eksplozije, pa nisam ni pomislila da je nešto ozbiljno", rekla je Jelena i dodala da je bilo teško razaznati iz kog pravca se čula eksplozija.

Podsetimo, Moskva i Kijev se međusobno optužuju za gađanje brane. Prema poslednjim informacijama, nivo vode u veštačkom bazenu je drastično opao. Sada za sat vremena u proseku vodostaj opadne za oko 35 centimetara.

Na udaru nizvodno je više od 80 naselja.

Pojedina sela su već evakuisana, a nadležni kažu da je direktno ugroženo više od 16.000 ljudi.

Ova brana je ključna na Dnjepru, a njenim rušenjem ugroženo je i vodosnabdevanje Krima, kao i bezbednost nuklearne elektrane Zaporožje.

(Telegraf.rs)

Video: Ukrajinci tvrde da je ovo trenutak eksplozije brane: Nivo Dnjepra vrtoglavo raste

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Carica Sveta

    6. jun 2023 | 19:19

    Samo nezavisna komisija da ispita događaj na brani Nova Kahivka na Dnjepru. Niti mi je jasno zašto bi Moskva ostavila Krim bez vodosnabdevanja, a opet, ovo je za Kijev kraj moguće kintraofanzive. Jer je sve potopljeno. Hiljade naselja nizvodno. Osim toga i NE Zaporožje se dovodi u opasnost zbog nedostatka vode za hlađenje. Iskreno, sa ove distance, Putin je bio humaniji prema Evropljanima, nego prema Ukrajincima. On je u decembru 2021 mogao da isključi Severni tok na određeno vreme, dok se ne ispune Minski sporazumi. Evropljani su pošteđeni, dok ginu i Ukrajinci i Rusi. A dignut je u vazduh i Severni tok. Svaki rat, pa i ovaj, mora da se okonča za pregovaračkim stolom, a ne upotrebom neke prljave bombe ili ne daj Bože, pravog nuklearnog oružja. Previše je ljudi izgubilo živote, previše rizičnih situacija je bilo. Na ivici globalnog sukoba. Kao da ni Moskva ni Kijev nemaju kontrolu nad svim grupacijama na tetenu. I kao da te grupacije brane reč mir. Po nečijem nalogu. I svakoga ko pomene mir satanizuju i linčuju.

  • Map

    6. jun 2023 | 16:56

    Ukrainci precizno pogodili

  • Nesha

    6. jun 2023 | 18:56

    Prvo da ne bude zabune moram da istaknem da ne podržavam Putinov diktatorski sistem i njegove ratove. Mislim sva najgore o njemu i njegovoj agresiji.Isto to mislim i o NATO agresiji. Kada veliki napadnu male samo oni koji su zaluđeni ljubavlju prema nekoj naciji (tri karte za Holivud) mogu to ne samo da opravdaju, nego sa tolilim žarom brane Rusiju/USA da mi se čini da više vole tu zemlju nego svoju domovinu- što ne uzmu njihovo državljanstvo i neka se tamo presele i ratuju.A što se tiče konkretnog slučaja: da su to uradili partizani ili četnici protiv nemaca mi bi smo učili u školama kao o briljantjom strateškom potezu. Rat je. Nama je NATO bacao grafit na dalekovode da ostanemo bez struje (i bolnice i sve živo), gađao RTS. U Iraku šta su radili kakvo iživljavanje. U ex yu ratovima sa svih stranaTaj koji misli da u ratu ima fer-pleja taj živi u kući os čokolade, gde su prozori od marmelade

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA