Vreme čitanja: oko 1 min.

Konačno dobra vest iz sudanskog pakla: Stotine dece uspešno evakuisano iz sirotišta u kom su gladovala

Vreme čitanja: oko 1 min.

Mališani su evakuisani južno od Kartuma u ​​operaciji koju je u sredu omogućio MKCK.

  • 0
Sudan, Kartum Foto: Tanjug/AP

Dvesto osamdeset dece starosti od mesec dana do 15 godina evakuisano je iz sirotišta u Kartumu koje je pogođeno teškim borbama u glavnom gradu Sudana, saopštio je Međunarodni komitet Crvenog krsta (MKCK).

Deca iz sirotišta Migoma u Kartumu nemaju pristup odgovarajućoj zdravstvenoj zaštiti otkako su 15. aprila izbile borbe u Sudanu.

Mališani su evakuisani južno od Kartuma u ​​operaciji koju je u sredu omogućio MKCK.

Rojters je ranije javio da je na desetine beba tamo umrlo od početka rata zbog dehidracije i neuhranjenosti, a da je sirotište pre početka sukoba smestilo oko 400 dece.

Neka deca pate od stanja mentalnog zdravlja koja bi mogla biti "pogoršana stresnim konfliktnim okruženjem u kojem su živela", saopštio je MKCK.

"Proveli su neverovatno teške trenutke u oblasti u kojoj je sukob besneo poslednjih šest nedelja bez pristupa odgovarajućoj zdravstvenoj zaštiti, što je posebno teška situacija za decu sa posebnim potrebama", rekao je šef delegacije MKCK-a u Sudanu Žan-Kristof Sandoz.

MKCK je saopštio da je dobio bezbednosne garancije od zaraćenih strana kako bi obezbedio siguran prolaz za decu i osoblje sirotišta.

Deca su prebačena na starateljstvo sudanskog ministarstva socijalnog razvoja.

Za govoto 14 miliona dece hitno je potrebna humanitarna pomoć u Sudanu, što je najveći broj ikada zabeležen u toj zemlji, saopštio je UNICEF.

UNICEF traži 838 miliona dolara za rešavanje krize, što je povećanje od 253 miliona dolara od početka aktuelnog sukoba u aprilu 2023.

Oko 1,2 miliona ljudi (242.666 porodica) interno je raseljeno zbog sukoba od 29. maja, prema podacima Međunarodne organizacije za migracije (IOM).

"Mnogi od njih, uključujući decu, žene, starije osobe i druge sa specifičnim potrebama, nalaze se u skloništima u javnim zgradama ili su primorani da spavaju na otvorenom gde su izloženi teškim vremenskim i zdravstvenim pretnjama", navodi Kancelarija UN za koordinaciju humanitarnih poslova (UNOCHA).

(Telegraf.rs)

Video: Kratka istorija Sudana i Južnog Sudana: Šta se tamo dešava i ima li kraja krvoprolićima?

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA